Slovenija
134 ogledov

Presadili so mu srce in ledvico

Na sliki del ekipe, ki je opravila poseg: doc. dr. Damjan Kovač, prof. dr. Mirta
1/4
Žurnal24 main
Na UKCL so opravili kombinirano transplantacijo srca in ledvice. Gre za izjemno zahteven poseg, katerega so v Sloveniji opravili prvič. Bolnik se počuti odlično.
Gre za neverjetno naključje. Srce in ledvica sta bila pacientu presajena iz istega darovalca.
Blanka Šetinc, tiskovna predstavnica UKC Ljubljana

"O tehničnih podatkih sam ne morem govoriti, lahko pa povem, da je moje počutje odlično," je na novinarski konferenci o prvi tovrstni operaciji pri nas, dvojni transplantaciji srca in ledvice pri enem pacientu, dejal 52-letni Stanko Škrinjar.

Kombinirana transplantacija srca in ledvice je v svetu redkost, saj jih letno opravijo le okoli 15. "Gre za dosežek, s katerim se lahko pohvalijo le redke institucije v svetu, doslej pa tega ni naredila še nobena zdravstvena institucija v Sloveniji," je dejal mag. Simon Vrhunec, generalni direktor UKCL, in nadaljeval: "Po drugi strani pa se preko raznih vzvodov znižujejo sredstva za terciarno dejavnost."

Letos že 68 posegov
V letu 2010 je bilo presajenih 29 ledvic. Od 21 darovalcev je bilo letos pridobljenih 40 ledvic. Src je bilo dobljenih 12, od tega jih je bilo presajenih devet. Vseh posegov, tako odvzemov kot transplantacij, je bilo letos 68. Po besedah tiskovne predstavnice je večina tovrstnih operacij uspešnih.

"Tak uspeh UKCL uvršča med najpomembnejše institucije v svetu," je dejala
strokovna direktorica UKCL, prof. dr. Brigita Drnovšek Olup.

Srčno popuščanje in odpoved ledvic

Bolnik je kombinirano presaditev potreboval zaradi napredovalega srčnega popuščanja pri ishemični bolezni srca in končni ledvični odpovedi zaradi policistične bolezni ledvic,  zaradi česar je potreboval zdravljenje s hemodializo. Operativni poseg je potekal brez zapletov in je trajal okoli deset ut. Po operaciji je sledilo obdobje uvajanja zdravil za zaviranje imunskega odziva in rehabilitacije, bolnik pa se danes počuti dobro.

Pacient se danes giblje brez kakršnih koli težav in omejitev, saj razen jemanja zdravil ne potrebuje drugega zdravljenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.