Slovenija
28 ogledov

"Presedli so nas na okužen avtobus"

Žurnal24 main
Potniki, ki so v soboto z vlakom potovali iz Budimpešte v Ljubljano, so se morali na območju hude naravne katastrofe v Ajki nezaščiteni z vlaka presesti na avtobus. Okoli njih je bil povsod rdeč prah.

Ljuba Božjak je v Budimpešti sedla na vlak v upanju, da se njeno potovanje mirno bliža koncu. A se je pot nepričakovano zapletla. "Kontrolor nam je povedal, da v Ajki izstopamo," pojasnjuje Božjakova. Potniki so bili ob teh besedah izjemno začudeni, saj so slišali za katastrofo, ki se je zgodila na tem območju. "V Ajki smo se presedli na avtobus, na katerem je že bil prah, saj so že pred nami z njim vozili ljudi. Peljali so nas v Devecser. Videla sem rdečo zemljo, avtomobili so bili vsi rdeči. Groza. Ljudje so bili oblečeni v kombinezone in nosili zaščitne maske."

Za potnike ni bilo mask
Kot pojasnjuje Božjakova, v soboto na vlaku ni bilo veliko potnikov, a niti za enega od njih ni bila na voljo zaščitna maska. "Kontrolorji so si nadeli maske in šli. Za nas pa nič. Prtljago smo morali vleči po tej rdeči brozgi," pretresena opisuje dogajanje po izstopu v Ajki.

"V Devecserju je bilo na postaji vse rdeče."
Tam jih je z na stežaj odprtimi okni pričakal vlak, ki jih je odpeljal do Ormoža. "Prtljage nisem hotela odložiti iz rok. Imam otroke, naj domov prinesem ta prah? Torbo sem vrgla stran, preden sem prišla domov."

V mednarodnem prometu je za varnost potnikov odgovoren vsak prevoznik na svojem ozemlju. V tem primeru so za potnike na slovenskem delu trase odgovorne SŽ, na Madžarskem pa Madžarske železnice.

Uradne informacije še ni
Mednarodni vlak Citadela vozi med Ljubljano in Budimpešto vsak dan, so nam sporočili s Slovenskih železnic (SŽ). Vlak vozi tudi skozi Ajko in Devecser.

"Madžarske železnice nam niso posredovale nobene uradne informacije o nadomestnem avtobusnem prevozu, zato o tem tudi nismo obveščali potnikov,"
pravijo na SŽ. "Po neuradnih informacijah trenutno poteka avtobusni prevoz na relaciji Devecser–Ajka, uradne informacije o trajanju nadomestnih prevozov še nimamo." Potnike bodo o nadomestnih prevozih obvestili takoj, ko bodo dobili uradne informacije.

Strupi v Sloveniji (Vir: Lucija Perharič, IVZ)
Svinec. V Mežiški dolini imamo še vedno problem onesnaženosti s svincem, zaradi preteklega kopanja in taljenja svinčeve rude. Svinčeve spojine so strupene in smrtno nevarne.

Živo srebro. Na Idrijskem, v spodnji Soški dolini in v Tržaškem zalivu je okolje onesnaženo z živim srebrom.

Težke kovine. S številnimi težkimi kovinami so zaradi preteklih industrijskih aktivnosti precej onesnažena tla v Celjski kotlini.

Radioaktivna jalovina. Zasavje, okolica Kočevja in Žirovski vrh so onesnaženi z radioaktivno jalovino.

PCB. V dolini reke Krupe še vedno ugotavljajo prisotnost polikloriranih bifenilov (PCB) v okolju in nekaterih živilih. Več ton te zelo obstojne kemikalijeje nekdanja tovarna kondenzatorjev Iskra pred tremu desetletji odvrgla v brezno nekaj kilometrov nad izvirom reke Krupe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.