Slovenija
19 ogledov

Presega lokalne okvire

Jim Copit je kanadski strokovnjak za obleke, ki jih razvijajo za delo v morskih Žurnal24 main
Potapljaštvo. Piranski muzej navdušil tudi strokovnjaka, ki dela za Naso.

“Poznam ker nekaj potapljaških muzejev po ZDA in Kanadi, ki predstavljajo razne lokalne potapljaške podvige, a sem nad vašim navdušen. Tu so izjemno redki eksponati in muzej nazorno prikazuje razvoj potapljaške dejavnosti od začetkov naprej, ne pa samo krajevno potapljaško zgodovino, kot je to pri nas,” je nad Muzejom podvodnih dejavnosti Piran navdušen Jim Copit iz Kanade.

Potapljaške ekspedicije
Podvodno piratstvo. Copit opozarja na nevaren trend, da draga iskanja potopljenih ladij in zakladov financirajo bogataši z namenom osebnega okoriščanja.

Možakarju, ki z družbo dopustniško potuje po Evropi, kaže verjeti, saj v Vancouvru kot elektroinženir dela na inštitutu, ki sodeluje z Naso pri razvoju tehnološko zahtevnih gibljivih delov oblek za astronavte ali potapljače.

Potapljaštvo mu ni tuje, saj sodeluje tudi z Jamesom Delgadom, znanim poklicnim potapljačem, donedavnim direktorjem pomorskega muzeja v Vancouvru in avtorjem številnih knjižnih in filmskih del o podvodni arheologiji oziroma iskanju ladijskih razbitin na dnu oceanov, ki jih lahko spremljamo na National Geographic TV. Kot je povedal Copit, Delgado zdaj dela na projektu dokumentarnega filma v 3D-tehniki o Titaniku.

Muzej deluje četrto leto, obiskalo ga je že dobrih 40 tisoč radovednežev in od včeraj je v njem skoraj 400 novih eksponatov, ki se nanašajo predvsem na podmornice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.