Slovenija
22 ogledov

Presegli kritično mejo sedmih odstotkov

Evro Shutterstock
Donosi 10-letnih slovenskih državnih obveznic so presegli psihološko mejo sedmih odstotkov. To mejo so v sredo prebile italijanske obveznice in s tem evropsko dolžniško krizo postavile na novo raven.

Mejo je okoli 11. ure danes presegala 10-letna obveznica z zapadlostjo leta 2020. Kot poroča STA, je ta sicer precej nelikvidna. Donosnost bolj likvidne obveznice z zapadlostjo leta 2022 pa je bila okoli 11. ure še vedno za las pod sedmimi odstotki. Donosnost 10-letne slovenske državne obveznice z zapadlostjo leta 2022 je bila okrog 11. ure pri 6,995 odstotka.

Slovenija je sorazmerno dobro preskrbljena glede virov, zato se do leta 2014 ne pričakuje "večjih stresov", je po poročanju STA v odzivu na dvig cene zadolževanja Slovenije povedal minister za finance, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič.

"Slovenske državne obveznice so na neki način žrtev bližine Italije in prisotnosti italijanskih bank v državi, svoje pa dodajo tudi negotovi fiskalni obeti," je za Bloomberg o Sloveniji včeraj povedal Michal Dybula iz banke BNP Paribas SA.

Povedal je še, da bo veliko odvisno od nove slovenske vlade, da "zmanjša fiskalne izdatke in izvede obširne reforme na trgu dela".

Komentarjev 1
  • privat 08:13 13.november 2011.

    oprosti bog tem ljudem...sej oni nevedo voditi sebe kaj šele države!!