Slovenija
68 ogledov

Presekali zemljiški vozel?

Boštjan Triler, poveljnik PGD Postojna, pravi, da so vrata vseh garaž zdajšnjega Žurnal24 main
Gasilsko-reševalni center. Umik razlastitve. Temeljni kamen septembra.

“Položaj je spodbuden, en lastnik je pristal na zamenjavo, drugi pa privolil v prodajo. Razlastitev ne bo potrebna,” je bil razreševanja zemljiškega spora, ki je bil ovira za začetek gradnje novega, prepotrebnega gasilsko-reševalnega centra, vesel Darko Muhič, poveljnik operative Gasilske zveze (GZ) Postojna.

Beatrix Švent, lastnica ene od spornih parcel, nam je potrdila, da pristajajo na rešitev z zamenjavo, ki jim jo je v obnovljenih pogovorih ponudila občina. Čim prej jo želijo dobiti tudi pismeno.

Enota širšega pomena

PGD Postojna. Društvo, ki letos praznuje 130 let, ima koncesijo vlade za reševanje, zato posreduje tudi zunaj občinskih meja, velikokrat na hitri cesti čez Rebrnice in v tunelih proti Kopru.

Država da premalo?
“Zdajšnji dom je pod vsemi zahtevanimi standardi, neprimerna je tudi lokacija. Ko gasilci pridejo z intervencije, se nimajo niti kje pošteno umiti,” pravi Štefan Majcen, predsednik GZ Postojna, ki opozarja tudi na podhranjenost pri opremi.

Za dobre tri milijone evrov vredno naložbo bo slabo polovico prispevala občina, prav toliko ministrstvo za obrambo, ki bo 260 tisoč evrov, ki jih občini na leto namenja kot uporabnino za vojaško vadišče Poček, preusmerilo v ta namen.

Tak dogovor je kot slab označil Iztok Podbregar. Ker bo center tudi državnega pomena, bi država po njegovem zanj morala dati dodatna sredstva, ne pa preusmerjati odškodnine.

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Postojna bo kot svoj vložek prispevalo obstoječi dom, ki ga bodo prodali. Majcen meni, da bi bil na mestu tudi prispevek ministrstva za zdravje, saj bo v centru tudi reševalna postaja, a dogovora o tem ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.