Slovenija
15 ogledov

Presenečeni tudi evropski poslanci

Novi evropski poslanci. Žurnal24 main
Nad izidom presenečeni tudi evropski poslanci. Izidi na njihov mandat ne vplivajo. Jelko Kacin tako edini začasni poslanec LDS.

Za komentar glede neuradnih rezultatov včerajšnjih volitev smo povprašali tudi naše evropske poslance.

"Presenečenje za mnoge"

Tanja Fajon, članica SD, meni, da je izkupiček volitev presenečenje za mnoge. "Zadovoljna sem, da nam je Socialnim demokratom v zadnjih tednih uspelo dokazati dobronamernost reform, ki smo jih želeli izpeljati, a jih nismo mogli, in da smo uspeli pridobiti nekaj izgubljenega zaupanja. Vsaka nova vlada bo v enako težkem, če ne še v težjem položaju, saj resnost finančne in gospodarske krize v vseh evropskih državah zahteva hitre in nepriljubljene ukrepe. Ne smemo izgubljati časa, potrebujemo modre in premišljene poteze. Zato upam, da bo novemu mandatarju čim prej uspelo oblikovati trdno in široko vladno koalicijo."

"Pričakujem politično široko koalicijo"

"Slovenska in mednarodna javnost sta osredotočeni na najverjetnejše mandatarstvo. Ko bomo vedeli dokončne rezultate, bo tudi predsednik republike lahko stopil na sceno in podelil mandat za sestavo vlade. Pričakujem politično široko koalicijo, programsko usklajevanje pa bo zahtevalo še kar nekaj časa," pravi evropski poslanec Jelko Kacin (LDS).

Kar se tiče rezultatov stranke LDS, pa pravi: "LDS bo rezultat prespala, dobro premislila in odločila v korist prihodnosti liberalizma, širjenja območja svobode in možnosti LDS v korist Slovenije in njenih državljanov."

"Težko bo sestaviti koalicijo"

"Rezultat predčasnih volitev je zagotovo presenečenje in verjamem, da bo bodočemu predsedniku vlade težko sestaviti koalicijo, saj je na tapeti preveč različnih strank. Evropska unija se je znašla na pomembnem razpotju. V teh težkih časih, ki so pred nami, bo ključnega pomena, da bodo vse politične stranke delale v prid državljank in državljanov ter sprejele nujno potrebne reforme za Slovenijo, saj to pričakuje tudi Evropska unija. Čim prej potrebujemo odzivno vlado in predsednika vlade, ki se bo znašel v mednarodnem okolju," pa meni Mojca Kleva (SD).

Izid ne vpliva na mandat

Izid včerajšnjih volitev ne bo vplival na mandate evropskih poslancev, saj se njihovi petletni mandati iztečejo poleti 2014. "Res pa je, da je lažje, če pri oblikovanju in sprejemanju politik sodeluješ s takšno vlado, ki ima podobne poglede na to, kaj je dobro in koristno za našo državo," nam je še napisala Fajonova.

Zaostanka SDS ni pričakoval

Evropski poslanec Lojze Peterle je zadovoljen z izidom NSi in njihovo vrnitev jemlje kot "nujno izhodišče za nadaljni razvoj krščanske demokracije".  "Očitno pa je, da se v Sloveniji ni zgodila ne Madžarska ne Španija. Levici je s prestrukturiranjem uspel veliki met, izgleda, da smo pozabili, zakaj je do volitev sploh prišlo. Kljub močni stimulaciji levih volilcev nisem pričakoval tolikšnega zaostanka SDS," je komentiral Peterle.

Sprašuje se, do kakšnih sprememb od tega, kar je bilo prej, lahko nova vlada pride, ker je zmagala ista politična opcija. "V zmagi pomladnih strank bi videl veliko več zagotovil za izvedbo nujnih reform," je prepričan. Te volitve so bile po njegovem volitve "bolj proti kakor pa za", saj je levica "na veliko strašila pred Janšo".

Vsekakor pa na evropske poslance izid volitev ne bo bistveno vplival. Prepričan pa je, da si vsi želijo "učinkovite vlade, ki bi v dobro vse Slovenije čimprej opravila tisto, kar je za preživetje Slovenije nujno storiti."

Za komentar na rezultate včerajšnjih volitev smo zaprosili vse slovenske evropske poslance. Zaradi udeležbe na mednarodni podnebni konferenci COP17 se nam je opravičila le Romana Jordan - Cizelj. Odgovore preostalih še nismo prejeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.