Slovenija
14468 ogledov

Presenečenje: to se bo zgodilo s kultno stolpnico v Ljubljani

banka NLB Anže Petkovšek
Na nepremičninskem trgu se bo kmalu pojavila največja nepremičnina v središču Ljubljane, poročajo Finance.

NLB s koncem prihodnjega leta zapušča stolpnico na Trgu republike: iz Ravnikarjeve stolpnice TR2 se seli na Šmartinsko, kjer že ima del svojih prostorov. Toda za zdaj še ni jasno, ali bo NLB poslovne prostore oddajal ali bo prostore v kultni stolpnici prodal. Omenja se celo možnost preureditvi v hotel znane verige, v preteklosti pa se je že omenjalo tudi to, da bi se v stolpnico lahko naselili državni organi. 

V NLB so že več let razmišljali o selitvi iz TR2, dokončno pa je uprava odločitev sprejela po koronskih spremembah delovnih procesov, ko je postalo "normalno", da zaposleni delajo tudi od doma, danes poročajo Finance. NLB je v zadnjem desetletju precej zmanjšala število zaposlenih: konec leta 2013 je matična banka imela 3.425 zaposlenih, konec prejšnjega leta 2.554 (v to so všteti tudi zaposleni, ki so jih prevzeli od nekdanje Sberbank Slovenija). Tretji razlog pa je spomeniška zaščita stolpnice TR2, ki je preprečila preureditev prostorov zaradi spremenjenih potreb banke, še poroča omenjeni medij. 

NLB je na Šmartinski že začela prenovo prostorov, po potrebi jih bodo nadgradili in povezali še s prostori v "stari Emoni". Načeloma naj bi NLB na TR2 obdržala prostore, v katerih zdaj deluje njihov Center inovativnega podjetništva, ki bi ga preuredili v poslovalnico, saj se pod tem nahaja tudi trezor. 

Pri Financah obenem opominjajo, da je bila stolpnica sezidana v času gospodarske krize v Jugoslaviji, v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, zato so gradbinci pri gradnji varčevali: stolpnica ni izolirana, zato je energetsko potratna. Del varčevanja je bila tudi višinska "prepolovitev" zgradbe: statika namreč omogoča 24-nadstropno zgradbo, a se je Ravnikar zaradi krize moral zadovoljiti z 12-nadstropno.

Kot ugotavljajo naši novinarski kolegi s Financ, bodo novi najemniki ali lastniki s prenovo nepremičnine imeli visoke stroške. "Ocene, kolikšni bi bili ti stroški, nam iz NLB niso posredovali," so zapisali. 

Kdo se bo naselil v stolpnico?

V NLB-ju pravijo, da so zanje sprejemljivi prav vsi scenariji, od prodaje do oddaje prostorov, v kosu ali po delih. Omenja se celo možnost, da bi se v stolpnico naselili državni organi, za kar tudi pri NLB ocenjujejo, da bi bila zanje zelo atraktivna lokacija. "Ali imajo željo po TR2, nam z ministrstva za javno upravo in iz kabineta predsednika vlade niso odgovorili," poročajo Finance.

Dodajajo, da bi ljubljanski župan Zoran Janković na tem območju "menda najraje videl hotel ene od večjih hotelskih blagovnih znamk, omenjal se je Marriott". A hotelskih nastanitev naj bi bilo po mnenju Turizma Ljubljana v prestolnici dovolj, je pred časom poročal N1

Komentarjev 13
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:47 13.marec 2024.

    #protest Traktoristi bodo spet parali živce Ljubljančanom Prihodnji torek naj bi se kmetje iz vse Slovenije s traktorji znova pripeljali v Ljubljano. Ob 10. uri naj bi se zbrali na Trgu republike in štiri ure krožili po mestu. “Meščanom Ljubljane ...prikaži veče se vnaprej opravičujemo za neljube dogodke,” je dogajanje napovedal Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije.Upam da tako kot v franciji z gnojevko pred parlament

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:46 13.marec 2024.

    Ta stavba je od ljudi,in ne od banke

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:22 13.marec 2024.

    Prodat in poplačat davkoplačevalce banda bankirska!!!