Slovenija
4814 ogledov

Presenetljivi rezultati: Brez poslancev bi ostali SMC, SAB, NSi in DeSUS

lokalne volitve 2018 Anže Petkovšek Volitve županov in članov občinskih oziroma mestnih svetov.
Evropski parlament je naredil prvo projekcijo sedežev za majske evropske volitve. Rezultati za Slovenijo so presenetljivi.

Evropskemu parlamentu je projekcijo naredil na osnovi nacionalnih javnomnenjskih raziskav, opravljenih v začetku februarja 2019.

Podatki temeljijo na rezultatih zanesljivih javnomnenjskih raziskav, ki so jih izvedli inštituti za javnomnenjske raziskave v državah članicah, v imenu Evropskega parlamenta pa jih je zbral Kantar public.

Stranke so umeščene v obstoječe politične skupine ali evropske politične stranke, katerih članice so. Vse nove politične stranke in gibanja, ki še niso oznanila svojih namer, so uvrščena v kategorijo »drugo«.

Glede na projekcije današnjih volilnih preferenc v EU27 na porazdelitev sedežev v Evropskem parlamentu po brexitu bo naslednji sklic parlamenta odražal bolj razdrobljeno politično pokrajino kot kadarkoli prej. Naslednji parlament bo imel manj poslancev (705) kot sedanji (751).

Rezultati projekcije za Slovenijo so sila zanimivi. V Evropski parlament bi se namreč prebili trije kandidati iz Šarčeve stranke, trije iz Janševe in en kandidat Levice, pred vrati parlamenta pa bi ostale NSi, SLS in DeSUS. Najslabši rezultat bi zabeležila SMC, kljub temu, da iz njenih vrst prihaja evropska komisarka Violeta Bulc.

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • jezero 11:22 19.februar 2019.

    Bo pa Peterle kar nekaj let hujšal! Spaka.

  • Brina 21:12 18.februar 2019.

    V pa je šla kariera roše

  • Brina 21:09 18.februar 2019.

    V pa je šla kariera roše