Slovenija
35 ogledov

“Prešeren je bil levičar”

Andrej Rozman Roza Žurnal24 main
Dan kulture drugače. Prešerni protestival 7. in 8. februarja na Kongresnem trgu.

Se kultura iz državniških proslav, rezerviranih za elito, vrača med ljudi? Eden izmed tovrstnih poskusov je zagotovo ulični festival, katerega osmofebruarska različica si je nadela ime Prešerni protestival in bo potekala 7. in 8. februarja oziroma v četrtek in petek. Prvi dan bo, kot pravijo organizatorji, bolj družinski in veseljaški, drugi (na dan državnega praznika kulture) pa bolj karnevalski, združevalni in vseslovenski.

Kultura simultano z demonstracijami

Zadnja beseda se najbrž namerno navezuje na 3. vseslovensko ljudsko vstajo, ki se bo zgodila isti dan na istem mestu – na Kongresnem trgu v Ljubljani. Program je v nenehnem dopolnjevanju in nastajanju (spreminjal se bo do zadnjega). “Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, ne pa obratno,” je direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik citiral Srečka Kosovela in dodal citat tega vizionarskega pesnika, ki se mu je zdel pomemben ob omembi kulture v današnjem času in prostoru: “Zmaga resnice v kulturnem, humanizma v gospodarskem in pravičnosti v socialnem življenju bo največji triumf sodobnega človeštva.” Zavrtanik meni, da je bila kultura z ustvarjalci skozi stoletja na čelu boja za pravičnost in da nam je izbojevala pravico do lastnega jezika ter tako omogočila nastanek samostojne in suverene države.

“Protestiramo samo proti politikom”

Še eden od podpornikov festivala Andrej Rozman - Roza, ki je lani izjavil, da bi France Prešeren, ki mu je posvetil predstavo Passion de Pressheren, danes protestiral pred Borzo, je prepričan, da je bil Prešeren levičar, saj kot je dejal Roza, je imel več levih kot desnih vrednot, ker je obsojal kapitalizem: “Prešeren je danes zelo uporaben pri tem, kako so nam ukradli državo.” Da je Slovenija ena od redkih držav v svetu, ki je kulturo izdvojila kot posebno karakteristiko narodnega duha, tako da ji je posvetila praznik, pa je med drugim povedal direktor Mini teatra in igralec Robert Waltl ter dodal, da “kulturniki ne protestiramo proti dobitnikom najvišjih priznanj, ki s svojim delom kreirajo sodobno Slovenijo, prav tako ne protestiramo proti državi, ampak samo proti politikom, ki so si prilastili ta dogodek”.

Komentarjev 2
  • ennanova 14:35 03.februar 2013.

    Pedro Opeka kot božji upornik združuje SlovenceO gospodu Opeki, združevanju Slovencev in komunizmu.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/768-pedro-opeka-kot-bozji-upornik-zdruzuje-slovence

  • Scott 01:10 03.februar 2013.

    Tiina Maze pa je desničarka!