Slovenija
27 ogledov

"Prešeren se ne bi počutil dobro"

Smenj v Kranju Iztok Golob
Dan kulture. Nizke temperature in veter številnih obiskovalcev niso odvrnili od pestrega dogajanja.

V Prešernov rojstni kraj Vrbo in njegovo zadnje domovanje Kranj so ob kulturnem prazniku spet romale množice obiskovalcev. Brez kritičnih besed na račun družbe ni šlo.

Smenj spet privabil

“Pridem, ker imam tako občutek, da je res kulturni praznik,” je obisk Prešernovega smenja v Kranju pojasnil domačin Andrej. “Tako tudi nagradim trud organizatorjev,” je dodala in mnenja številnih strnila Ana iz Naklega. Dogajanje je pregovorno obarval bogat program, organizator, zavod za turizem, pa ga je spet nadgradil z nostalgijo za Prešernovimi časi. “S kostumi, glasbo, plesom, igro, animacijo in vožnjami kočij vsaj za nekaj ur zavrtimo čas v 19. stoletje,” je povedala direktorica Natalija Polenec.

Svarila sogovornikov

Slavnostni govornik, predsednik države Danilo Türk, je spomnil, da sta kultura in poezija spremljali vse najpomembnejše trenutke v razvoju slovenskega naroda in da nam je v takih trenutkih vselej prav kultura pomagala narediti korak naprej. Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, slavnostni govornik v Vrbi, pa meni, da se Prešeren v današnji Sloveniji zaradi provincialne ozkosti, pohlepa in pomanjkanja sočutja ne bi počutil dobro.

Po iskricah mirno

V Vrbi se so sicer na predvečer praznika spet pojavile iskrice med občino in sosedom Prešernove hiše, vendar je včerajšnje dogajanje potekalo mirno. Petrič je spor označil za majhnega in nepotrebnega, Žirovniški župan Leopold Pogačar pa zatrdil, da se bodo še naprej trudili iskati rešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.