Slovenija
45 ogledov

Prešerna interpretirali dramski igralci

1/11
Žurnal24 main
Slovensko kulturno praznovanje: recital na Prešernovem trgu, smenj v Kranju, sprejem Prešernovih nagrajencev. Pester izbor dogodkov je privabil številne obiskovalce.

Kulturni praznik so obeležili tudi Slovenci v New Yorku v cerkvi sv. Cirila na Manhattnu. Na slovenskem veleposlaništvu je bilo predvideno tudi slovesno odprtje razstave slik Garryja Bukovnika, ki pa je bilo zaradi obilice snega prestavljeno.

 

Ob današnjem državnem kulturnem prazniku potekajo prireditve po vsej državi; v Ljubljani so dramski igralci točno opoldne pod Prešernovim spomenikom interpretirali poetove pesmi, v njegovi rojstni hiši na Vrbi je bila osrednja slovesnost, v Prešernovem mestu Kranj pa so že zjutraj odprli tradicionalni Prešernov smenj.

 

 

 

 

Ministrica za kulturo Majda Širca je danes sprejela letošnja Prešernova nagrajenca in prejemnike nagrad Prešernovega sklada.

Prešernov smenj v Kranju je vrata odprl že zelo zgodaj. Po ulicah starega Kranja so se sprehajali igralci in člani folklornih skupin v oblačilih iz 19. stoletja. Na stojnicah z obrtjo se je predstavilo več kot 50 razstavljavcev. Pol ure po odprtju smenja je ministrica za kulturo Majda Širca v Prešernovem gaju v Kranju položila cvetje na pesnikov grob.

Pod spomenikom z Bibičem na čelu
Člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije so točno opoldne na ljubljanskem Prešernovem trgu s poezijo počastili današnji kulturni praznik. Recitala se je udeležil tudi dramski igralec, nosilec Borštnikovega prstana Polde Bibič, ki so mu s svojimi interpretacijami Prešernovih del sledili še drugi poklicni dramski igralci.

Več o Prešernovem smenju v Kranju si lahko preberete tukaj.

Med drugim so nastopili Jožica Avbelj, Iva Zupančič, Maruša G. Oblak, Iztok Jereb, Janko Petrovec, Karel Brišnik, Alenka Pirjevec, Maja Sever in Bojan Maroševič. Zbrane je nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.