Magazin > Lepota & telo
298 ogledov

Kaj skriva vaš jezik?

Iztegnite jezik in poglejte, kakšne barve je. Žurnal24 main
Vi se morda na videz svojega jezika požvižgate, zato pa nanj veliko da vaš zdravnik! Zakaj mislite, da se vsak pregled začne s: "Prosim, iztegnite jezik?"

Bela obloga
Kadar je jezik bel ali bled, v zaplatah ali pa kar v celoti, je to znamenje, da je na njem nekakšno vnetje. Lahko gre recimo za pretirano namnožitev bakterij. Ustni oprh na primer povzroči pretirana namnožitev kvasovk. Ko se kvasovke zdravi s protiglivičnimi zdravili, jezik znova dobi pravo barvo.

Pretemen jezik
Zdrav jezik naj bi imel nežno, rožnato barvo, zato se morate takrat, ko je temen ali črn, vprašati, zakaj je tako. Zelo mogoče je, da je za temno barvo krivo vaše prehranjevanje, življenjski slog ali pa določena zdravila, ki jih jemljete. Vrh jezika se namreč z lahkoto navzame različnih barv, in sicer od hrane, pijače ali antibiotikov, ki jih jemljete. Zdravila, ki vsebujejo bizmut, tudi trajno potemnijo jezik. Poleg tega na rjavkasto obarvanost vplivata pitje kave in žvečenje tobaka. Dobra plat temnega jezika je, da ga skoraj vedno povzročajo zunanji dejavniki, torej hrana ali zdravila, zato po nekaj potegih vaše zobne ščetke neprijetna obarvanost izgine.

"Kosmatost"
Vrh jezika je pokrit z brbončicami, ki so sestavljene iz keratina, enakega proteina, ki gradi tudi lase. Kljub temu pa brbončice niso lasje in jih zato v normalnih pogojih sploh ne opazite. V določenih pogojih pa se podaljšajo, kar vam daje občutek kosmatosti v ustih. Razlogov za podaljšanje je lahko več, od bakterijskega vnetja in antibiotikov pa do zelo slabe ustne higiene.

Razjede
Je že res, da so majhne, vendar so lahko ustne razjede še kako boleče. Tako kot pri drugih stvareh so tudi razjede običajno kombinacija več dejavnikov. Tisti s slabo genetsko predispozicijo jih bodo hitro zaznali, kadar bodo imeli povišano telesno temperaturo, če bodo jedli preveč citrusov oziroma če bodo grizli svoj jezik. Kljub temu pa bodite na razjede pozorni! Običajno morajo v tednu do desetih dneh izginiti. Razjeda, ki ostaja dlje in ne kaže nobenih znakov celjenja, je lahko v najslabšem primeru začetek raka ustne votline.


Vas zanima, kaj pomenijo različne obarvanosti jezika? Potem si v soboto, 26. 4., preberite nadaljevanje članka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.