Slovenija
93 ogledov

Prešernova nagrada Kavčiču in Merkúju

podelitev prešernova nagrada
1/4
Anže Petkovšek
Prešernovo nagrado za življenjsko delo sta prejela pisatelj Vladimir Kavčič in akademik Pavel Merkú.

Pisatelj Vladimir Kavčič je s svojim več kot štirideset naslovov obsegajočim literarnim opusom klasik slovenske literature, so zapisali v obrazložitvi. V njegovih umetniško najmočnejših besedilih izstopa téma človeka, ki se je med vihro druge svetovne vojne znašel v brezizhodnem položaju zaradi usodnega križanja družbeno-zgodovinskih silnic in se je bil pozneje prisiljen soočiti z etičnimi posledicami svojih odločitev. Med njegova najpomembnejša dela sodijo Zapisnik, Pustota, Somrak in Vrnitev v izginule kraje.

Kavčič je v govoru opozoril na tukaj in zdaj. Ko je Slovenija postala del EU in širšega gospodarskega polja, so propadla številna podjetja, brezposelnost je velika. Država rešuje banke, da bodo počele to, kar so doslej, medtem ko mladi odhajajo s trebuhom za kruhom, je dejal Kavčič, ki je za konec situacijo ponazoril s primerom slovenske stranke. Ta ima za dobro plačana mesta evropskih poslancev evidentiranih 42 članov, nima pa kandidata za zdravstvenega in gospodarskega ministra doma. Izjava je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma sprožila velik aplavz.

"Utrujen, a srečen"

Akademik Pavle Merkù je slovenski razumnik in umetnik v najžlahtnejšem pomenu besede. Je ena najvplivnejših osebnosti kulturnega življenja Slovencev v Italiji. Merkújev skladateljski opus, tesno povezan z ohranitvijo in ovrednotenjem ljudskega izročila, je tako pomemben, obsežen in odmeven, da že dolgo sodi v nepogrešljivi del slovenske sodobne glasbe in tudi širše kulture. Vedno je posebno mesto namenjal ljudski glasbi in tako prispeval k njenemu zbiranju in ohranjanju. Pisati skladbe v raznih slovenskih narečjih je bil zanj poseben užitek. Skladateljski, raziskovalni in publicistični opus Pavleta Merkúja pomeni enega od vrhov slovenske ustvarjalnosti po drugi svetovni vojni.

S svojim kratkim govorom je navdušil zbrane v dvorani. Leta 2004 je napisal zadnjo skladbo, od takrat se že deset let ubada le z boleznijo, to je deset let trpljenja, je dejal. Zdaj že mesec dni odgovarja na vprašanja novinarjev, zaradi česar je utrujen, a srečen. "Čutim se spet srečnega, umrl bom bolj vesel," je v šali sklenil Merku.

Nagrade Prešernovega sklada so letos prejeli pesnik Vladimir Kos, akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler, gledališki režiser Jernej Lorenci, režiser Jože Možina, Slovenski tolkalni projekt (krajše SToP) in igralka Vesna Pernarčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.