Slovenija
35 ogledov

Presežena opozorilna koncentracija ozona v Kopru

Vrednosti ozona so po navadi najnižje septembra ali na začetku oktobra. (Foto: R Žurnal24 main
Koncentracija ozona je danes ob 9. uri na merilnem mestu Koper presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter zraka.

Glede na vremensko napoved lahko preseženo opozorilno koncentracijo ozona pričakujemo popoldne tudi v drugih krajih, predvsem na Primorskem, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).

Merilno mesto v Kopru je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico, navajajo na Arsu. Občasno preseženo opozorilno vrednost koncentracije ozona na merilnem mestu Koper na Arsu pričakujejo še ves dan, predvsem popoldne, v poznih večernih urah pa bo koncentracija padla pod opozorilno vrednost. Možne povišane koncentracije ozona na območju Kopra pričakujejo tudi v ponedeljek.

V soboto je bila najvišja osemurna koncentracija ozona v Kopru 189 mikrogramov na kubični meter zraka.

Osebe z boleznimi dihal naj ostanejo v zaprtih prostorih

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Arsu priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi za zdrave ljudi je priporočljivo, da se izogibajo naporom v času trajanja previsoke koncentracije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.