Slovenija
16 ogledov

Preslišane lekcije granitnih kock

Tjaša Pureber (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Študentski funkcionarji še vedno niso dojeli, da so bile granitne kocke namenjene tudi njim.

Leto po tem, ko so mladi pred parlamentom simbolično kamenjali oblast, ki že desetletja ustvarja razmere, v katerih za mlade ni dovolj štipendij, služb in stanovanj ter prihodnosti, je v javnost pricurljal dokument, ki razkriva, kako si študentski funkcionarji predstavljajo ureditev študentskega dela. Resda gre zgolj za predloge in ne njihovo končno pozicijo, a ne moremo spregledati dejstva, da je v dokumentu nekaj predlogov, ki si jih ne bi drznili omenjati niti najbolj neoliberalni uradniki ministrstva. Vsekakor pa o njih ne bi smela razmišljati organizacija, ki trdi, da zastopa interese študentov in se bojuje za izboljšanje njihovega socialnega statusa.

Nezaupnica. V predlogu o urejanju študentskega dela ni ne duha ne sluha o tem, kako rešiti vse slabši socialni status študentov. Namesto da bi problematizirali dejstvo, da študentsko delo predstavlja eno od najbolj izkoriščevalskih oblik dela, ki ga je vlada z zakonom o malem delu poskušala razširiti še na druge sloje prebivalstva, ga študentski funkcionarji obravnavajo kot sprejemljiv socialni korektiv. In s tem spet izdajajo interese tistih, ki naj bi jih zastopali. Očitno se iz granitne srede niso naučili ničesar. Kocke namreč niso bile le izraz vsesplošne frustracije nad socialno bedo. Vsaj toliko, kot so bile nezaupnica oblasti, so bile rdeča luč tudi študentskim liderjem, ki vse prepogosto mislijo zgolj na lastno korist. Zato je morebiti logično, da v najnovejšem boju proti šolninam študenti ne poskušajo več govoriti prek svojih predstavnikov. Preprosto so bili prisiljeni, da stvari vzamejo v svoje roke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.