Slovenija
12 ogledov

"Presoja nas je stala štiri milijone"

250609_mijovic_semolic Žurnal24 main
"Naslednji teden bomo od ponedeljka do srede zbirali podpise za razpis referenduma o pokojninski reformi," nam je povedal predsednik ZSSS Dušan Semolič.
Ustavna presoja možnosti referenduma o pokojninski reformi je davkoplačevalce stala štiri milijone evrov, saj zaradi nje obeh referendumov ni bilo mogoče izvesti istočasno.
Dušan Semolič, ZSSS

Predstavniki zveze sindikatov bodo pred sedeži upravnih enot. "Nadaljnja akcija zbiranja podpisov bo 7. in 8. aprila, potem pa bomo z aktivnostmi zbiranja podpisov zaključili," dodaja Semolič.

V petih dneh, preden je šel referendum o pokojninski reformi na presojo ustavnega sodišča, so pri ZSSS že zbrali dovolj podpisov za referendum. "Formalno že izpolnjujemo pogoje, vendar se je na nas obrnilo mnogo posameznikov, ki bi radi dali svoj podpis v znak podpore. Celotnega roka za zbiranje podpisov pa ne nameravamo izkoristiti, ker za to ni potrebe," še pravi Semolič.

Dva referenduma v treh mesecih
"Težko je reči, kdaj bo referendum, pričakovati ga je mogoče konec maja ali začetek junija," pravi Semolič.

Čez dobrih štirinajst dni, 10. aprila, se sicer izvaja referendum o zakonu o malem delu.

"Predlagali smo, da bi oba referenduma izvedli istočasno, a politiki tega niso sprejeli. Bali so se, da bi se s tem zmanjšala verjetnost, da zakon o malem delu na referendumu dobi podporo," pravi Semolič. Ravno v ločevanju referendumov vidi razlog, da je šel zakon o pokojninski reformi na ustavno sodišče.

Dodaja, da bi referendum o malem delu lahko postavili na kakšen drugi datum in torej hkrati z referendumom o pokojninski reformi, saj se bo zakon – če preživi referendum – začel izvajati šele z začetkom leta 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.