Slovenija
26 ogledov

Prestavniki notranjega ministrstva iščejo rešitev za integracijsko hišo na Škofijah

azilni dom Logatec Anže Petkovšek
Še en poskus prepričevanja, da bi na Škofijah sprejeli begunce z mednarodno zaščito.

Predstavniki notranjega ministrstva se bodo popoldne sestali z vodstvom koprske občine, nato pa obiskali še škofijsko krajevno skupnost. Prebivalci Škofij namreč nasprotujejo vzpostavitvi integracijske hiše, v kateri naj bi nastanili osebe, ki jim je Slovenija že priznala mednarodno zaščito. 

Na protestu 300 ljudi

Na sobotnem protestu se je zbralo okoli 300 ljudi. "Mi nismo proti njim, ampak lokacija, na kateri smo zdaj, ni primerna za to," je ob začetku shoda povzela njegova organizatorka Vlasta Vežnaver, sicer občinska svetnica iz županove stranke Koper je naš. 

Zbrane je poskusil nagovoriti tudi predsednik krajevne skupnosti Edmond Gašpar, ki pa so ga protestniki kmalu preglasili z žvižganjem. Gašpar je sicer izrazil nezadovoljstvo nad tem, da so jim odločevalci prikrivali informacije vse od sredine lanskega novembra in da krajevne skupnosti nihče ni vprašal za mnenje.

MNZ: Obveščeni novembra

Na Ministrstvu za notranje zadeve medtem pojasnjujejo, da so o možnosti vzpostavitve integracijske hiše na območju Krajevne skupnosti Škofije novembra lani obvestili Mestno občino Koper, sredi februarja 2017 pa so jih obvestili tudi, da je pogodba o najemu objekta na območju Krajevne skupnosti Škofije v zaključni fazi.

6. marca se je državni sekretar Boštjan Šefic sestal s predsednikom Krajevne skupnosti Škofije in ga podrobneje seznanil z aktivnostmi ministrstva. "Dogovorjeno je bilo, da bo krajevna skupnost dobila vse potrebne informacije, ki jih bo želela, prav tako bodo strokovne službe ministrstva tudi v prihodnje tesno sodelovale z lokalno skupnostjo, tako mestno občino kot s krajevno skupnostjo," pravijo na MNZ. 

Zakaj ne Debeli rtič?

Koprski podžupan Peter Bolčič pa je izrazil pričakovanje, da bodo na MNZ danes prisluhnili njihovim argumentom in poiskali primernejšo lokacijo. Kot pravi Bolčič, koprska občina nima v lasti nobene primerne nepremičnine za namen integracijske hiše. 

“Veliko bolj smiselno bi bilo razporediti begunce po celotni državi, saj bi se posamezniki ali manjše skupine (družine) lažje integrirale v posamezno lokalno skupnost. V procesu integracije je namreč najbolj pomembno, da lokalno okolje te ljudi sprejme srčno in iskreno, ne pa zgolj deklarativno,“ sporočajo z Mestne občine Koper, kjer zahtevajo odgovor, zakaj so si premislili glede dogovorjene lokacije za namestitev oseb s priznano mednarodno zaščito na Debelem rtiču.

Kakšen bo izid današnjih pogovorov, je tako težko napovedati. Gašpar je med drugim sicer napovedal, da bodo, če bo danes sprejeta kakršna koli odločitev, ki bi se jih dotikala, za torek sklicali zbor krajanov.

 

Komentarjev 1
  • Ferluci 11:40 13.marec 2017.

    In zakaj ne v Kočevskem rogu? Tam je kar nekaj opuščenih objektov in vasi, ki bi jih z malo truda lahko usposobili za bivanje za nove prebivalce. Motil jih ne bi nihče, imeli bi svoj mir. Z nekaj truda in ...prikaži več dela bi si tam lahko ustvarili novo življenje, kot pred desetletji kočevski Nemci.