Slovenija
16 ogledov

Prestiž na račun države

Za missing traderje so zanimivi predvsem avtomobili višjega cenovnega razreda, k Žurnal24 main
Preiskava. Več podjetij in ljudi osumljenih utaje davka. Dva pridržali in izpustili.

 

Iznajdljivi podjetniki

Prodaja. Avtomobile, največkrat rabljene, nepridipravi prodajajo na različne načine, tudi prek oglasov, kupci pa niti ne vedo, da davek zanje ni odveden, saj tega evidence ne izkazujejo. Za kupca so lahko sumljive le precej nižje cene.

"Celjski kriminalisti zaradi suma kaznivega dejanja davčne utaje obravnavajo več gospodarskih družb in fizičnih oseb s širšega območja Celja, predvsem iz Slovenskih Konjic," so včeraj sporočili s Policijske uprave (PU) Celje.

Naivni missing traderji

"Osumljeni so se v letu 2008 s pomočjo več tako imenovanih slamnatih oziroma missing trader družb izognili plačilu davka na dodano vrednost. V največ primerih je šlo za uvoz osebnih vozil višjega cenovnega razreda iz držav članic EU," so dodali na PU.

"Ljudje bi se morali, preden se v karkoli spuščajo in se pustijo prepričati za nekaj sto evrov na mesec (na primer dovolijo, da se na njihovo ime ustanovi neko podjetje na papirju), posvetovati s strokovnjakom ali poiskati pravno pomoč," ob tem svetuje kriminalist Damijan Turk s PU Celje.

Kot je pojasnil, gre za kazniva dejanja, ki jih je težko preiskovati, saj ljudje, ki avtomobile odkupujejo, nenehno iščejo nove posrednike in missing traderje, da stvari čim bolj zapletejo.

Trenutno preiskujejo prodajo stotih osebnih vozil, pri čemer naj bi bila država prikrajšana za milijon evrov, posamezniki in gospodarske družbe pa naj bi utajili še za milijon evrov davkov. V preteklih dneh so izvedli več hišnih preiskav in pridržali ter tudi že izpustili dve fizični osebi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.