Slovenija
30 ogledov

Prestolnica svobodna 66 let

Mestni svet bo danes na ljubljanskem gradu podelil priznanja mesta Ljubljana. (F Žurnal24 main
Na današnji dan leta 1945 je bila Ljubljana osvobojena italijansko-nemške okupacije. Hkrati danes praznik Evrope.
Na današnji dan se praznuje tudi dan Evrope. Na ta dan je leta 1950 francoski zunanji minister Robert Schuman predlagal novo obliko evropskega povezovanja.

Nemčija je kapitulirala 8. maja 1945, na današnji dan pa je bilo razglašeno premirje. V Ljubljano so 9. maja vkorakale enote 29. hercegovske divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske. Spopadi so pri nas sicer potekali še v naslednjem tednu.

Italijani so Ljubljano sicer zasedli 11. aprila 1941, februarja 1942 pa so jo obdali z bodečo žico.

Ob prazniku priznanje Makarovičevi in Sepetu
Na današnji praznik Ljubljane bo na Ljubljanskem gradu slavnostna seja mestnega sveta, kjer bodo podelili tudi najvišja priznanja mesta. Listino o nazivu častnega meščana Ljubljane bosta letos prejela kulturnika Svetlana Makarovič in Mojmir Sepe.

Nagrado glavnega mesta bodo prejeli kipar Mirsad Begić, zdravnik Matko Vasilij Cerar, igralec Aleksander Valič in Gasilska zveza Ljubljana. Plaketo glavnega mesta bodo dobili aktivistka za pravice invalidov Elena Pečarič, likovnik Anton Kastelic, Šentjakobsko gledališče Ljubljana ter Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.