Slovenija
15 ogledov

Prestolnica za arbitražo

V Ljubljani je bila volilna udeležba okoli 46-odstotna in s tem najvišja v držav Žurnal24 main
Referendum. Najvišja udeležba v državi. Jankovićev apel se pozna, pravijo analitiki.

Ljubljana. “Empirično tega sicer ni mogoče izmeriti, dejstvo pa je, da se je že leta 2008 izkazalo, da je na Ljubljančane z animacijo, kot jo zna s svojim šarmom izvajati župan Janković, mogoče vplivati. Še bolj kot kaj glasovati je bila pomembna spodbuda, da so sploh šli na volišča. Pri tako tesnem rezultatu je vsaka takšna spodbuda zelo pomembna,” pravi analitik Vlado Miheljak. Z njim se strinja tudi Matevž Tomšič, ki meni, da “gre za podobno zgodbo kot pri zadnjih parlamentarnih volitvah, ko se je Janković zelo angažiral”.

Najvišja v državi
Bežigrad je rekorder. V volilnih enotah je bila udeležba 47,77- oziroma 45-odstotna, najvišja, skoraj 51-odstotna pa v okraju Bežigrad. Na ravni države je bila sicer 42,28-odstotna.

Zoran Janković se je po objavi izidu tudi pridružil vladni koaliciji pri slavju rezultatov.

Ljubljana polna
Kljub lepemu vremenu je bilo v središču Ljubljane na referendumski dan precej ljudi. Niti po poldnevu gostinske mize niso samevale, prav tako ne parkirni prostori v središču prestolnice. Živahno je bilo tudi v zelenih mestnih kotičkih, na primer okoli Žal in Botaničnega vrta. Enodnevni izletniki so se domov očitno vračali nekoliko prej, saj je bila na avtocesti že okoli 17. ure od morja proti Ljubljani precejšnja gneča.

Proti zunaj centra
Proti sporazumu so volilci glasovali v okrajih, ki so najbolj oddaljeni od Ljubljane, in sicer v Ribnici, Grosupljem, Cerknici in Litiji. V Kočevju pa so sporazum denimo podprli s kar 65 odstotki glasov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.