Slovenija
17 ogledov

Prestopna le v smeri vožnje

Elektronska vozovnica. Od decembra na avtobusih. Veljavnost eno uro.

V mestnem avtobusnem prometu bodo predvidoma decembra uvedli nove elektronske vozovnice, ki bodo delovale po sistemu približaj in vstopi. Stare papirnate vozovnice bo mogoče zamenjati do februarja.

Glasovna najava
Vozovnica pa ne bo veljala več zgolj za eno vožnjo, ampak bo njena veljavnost omejena na eno uro. "To pomeni, da bodo lahko potniki med avtobusi prestopali in jim za to ne bo treba več plačati dveh voženj ali več. Res pa je, da bo to veljalo le v smeri vožnje, torej z istim avtobusom ne bodo mogli nazaj," pojasnjuje Borut Smogavec, tehnični direktor Veolie Transport Štajerska, ki na mestnih avtobusih uvaja tudi glasovno najavo postajališč. Ta bo potnike, predvsem starejše in otroke, med vožnjo seznanjala, kateri postaji se avtobus približuje.

Elektronske kartice bo od naslednjega tedna mogoče kupiti na avtobusni postaji in okoli 60 kioskih in trafikah, stala pa bo 2,5 evra.

Pregled števila potnikov
Z novim sistemom, ki je Veolio stal okoli 120 tisoč evrov, bodo dobili tudi natančen pregled števila potnikov na posameznih linijah ob določenem času. "Te podatke moramo predati občini in do tega nimamo nobenega zadržka," pravi Smogavec. Veolii namreč junija poteče desetletna koncesijska pogodba. "Podatki nam bodo olajšali delo pri odločanju o razpisu nove koncesije, mestni svet pa bo o objavi mednarodnega razpisa odločal na eni od prihodnjih sej," je povedal Vili Eisenhut iz mestne občine Maribor (MOM).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.