Slovenija
38774 ogledov

Prestrašena bralka: V lastni garaži me je obkolila tolpa mladoletnikov

Mladoletnik na skiroju Bralka
Objestna mladina plaši stanovalce blokov na Trgu komandanta Staneta.

Stanovalci blokov na Trgu komandanta Staneta v Šiški zadnjih nekaj mesecev živijo v strahu, saj jim mladoletniki na skirojih in kolesih uničujejo lastnino, jim grozijo, eni od stanovalk so celo ukradli telefon. Nad odzivom policije so razočarani.

"Pri vstopu v skupne zasebne garaže, ki imajo elektronska dvižna vrata, se mladi fantje – ocenjujem, da so stari med 9 in 13 let –, takoj za avtomobilom spustijo po klancu navzdol v garažo, tako, da se 'nalepijo' na zadnji del avtomobila. Nazadnje pa se je eden s kolesom spustil v nasprotni smeri, ob mojem izhodu iz garaže, preskočil otoček in se poskusil spustiti v garažo navzdol. Ni mu uspelo, vrata so se mu pred nosom zaprla. Ustavila sem avto in ostro vprašala te tri fante, kaj počnejo tu. Rekla sem jim, naj gredo domov," nam je pojasnila zaskrbljena bralka. Po njeni oceni sta bila mladeniča na kolesu stara okrog 12 ali 13 let, deček na skiroju pa ni bil starejši od 10 let.

A otroci se niso pustili motiti. "Porogljivo so začeli ugovarjati, da živijo tukaj in da jim nimam kaj govoriti, nato pa pričeli žaliti moj avto, kako umazan je, da naj grem raje avto oprat. Potem sem prijela skiro, na katerem se je vozil deček, in predlagala, da ga greva parkirati v našo skupno kolesarnico, saj je trdil, da živi tukaj. V treh sekundah so se okoli mene kot v filmu nabrali mladostniki," je nadaljevala. Delovali so kot tolpa, je dodala, hitro so jo obkolili.

"Zelo visok fant, imel je kakšnih 185 centimetrov, se je povsem približal mojemu obrazu ter pričel grožnjo s stavkom: "Če ne boste takoj spustili skiroja …". Ni dokončal, saj sem naredila korak proti njemu in zavpila: "Boš kaj!?" Bila sem ostra in glasna, rekla sem mu, da so za mano vse priče, ter zagrozila, da bom poklicala policijo. Na balkonu je dogajanje spremljala soseda, ki je bila tudi sama že večkrat tarča njihovega posmehovanja. Za menoj pa je ustavila avto ženska, ki so ji tudi že jezikali," je razložila bralka. 

Nadzorno kamero naj bi obrnili, da jih ne bi posnela

Potem so se počasi umaknili, gospa pa je klicala policijo. "Povedali so mi, da imajo težave z njimi, saj so mladoletni in na sodišču pritožba vedno pade. Veliko naj bi kradli. Šlo naj bi za mladino iz Celovških dvorov. Policista sta mi povedala tudi, da si pri naših garažah dajo 'štuporamo' in kamero obrnejo navzdol, da jih ne posname," je povedala. 

"Seveda ostaja grenak priokus in strah vandalizma nad mojim avtom, malčkom s posebnimi potrebami ali psom, ki so jih videli ob dogodku," je sklenila bralka. 

Govorili smo tudi z gospo, ki so ji ukradli telefon. Povedala je, da ga policisti še vedno niso izsledili in da jo je strah, česa so mladostniki sposobni. "Policija pa ne stori ničesar," je ogorčena, čeprav je krajo takoj prijavila in jim predložila tudi številne fotografije in videoposnetke storilcev. Njene fotografije in videoposnetek objavljamo z zamegljenimi obrazi, saj gre za mladoletne osebe.

Stanovalci so na Policijsko postajo Šiška predali tudi posnetke videonadzornih kamer na objektu ter jih prosili za opravljanje obhodov. A tega jim niso mogli zagotoviti, temveč so jim predlagali angažiranje varnostne službe, so nam povedali stanovalci. Pozvali so jih, da naj policijo v primeru kršenja javnega reda in miru ali pojavu ostalih kaznivih dejanj dosledno obveščajo in jim zagotovili, da se bo policija na kršitve odzvala.

Policija: Vsako kaznivo dejanje je nedopustno, ne glede na starost storilcev, a ...

Za pojasnila, kaj se dogaja na Trgu komandanta Staneta in kako bodo ukrepali, smo prosili tudi Policijsko upravo Ljubljana.

"Policija obravnava vsako naznanilo kaznivih ravnanj, se odzove in tudi izvede ustrezne ukrepe, da se storilci kaznivih ravnanj odkrijejo in ustrezno procesirajo, pri čemer se obravnava vsako kaznivo ravnanje posebej in zbirajo obvestila, med drugim tudi o morebitni medsebojni povezanosti takšnih dogodkov. Hkrati konstantno spremljamo problematiko na terenu o pojavu kriminalitete in prekrškov in prilagajamo aktivnosti ter način delovanja in prisotnost na območju, kjer se je povečala problematika, da je varnost ljudi zagotovljena v največji možni meri," so nam odgovorili.

"Po prejetih informacijah o pojavu različnih kaznivih ravnanj na tem območju smo med drugim upravniku stavbe podali pojasnila o ukrepih policije in nasvete tako v smislu preventivnega zaščitnega ravnanja upravljalca, kot samozaščitnega ravnanja posameznikov," so dodali.

Poudarili so, da je vsako kaznivo ravnanje nedopustno, "ne glede na starost storilcev teh dejanj, pri čemer je treba pojasniti, da za kazniva dejanja in prekrške ne odgovarjajo otroci do 14 leta starosti, se pa o takšnih ravnanjih obvesti roditelje in skrbnike kot tudi pristojni center za socialno delo".

Hkrati pa so dejali, da se morajo stanovalci zavedati, da lahko za varnost in preprečitev kaznivih dejanj veliko naredijo tudi sami. "Občanom svetujemo, naj, če postanejo žrtve, o tem takoj obvestijo policijo. Pomembno je tudi takojšnje obveščanje policije že ob sumu, da bi se lahko izvršilo kaznivo dejanje. To pa pomeni sodelovanje vseh, denimo tudi prič ali drugih, ki bi o teh kaznivih ravnanjih kaj vedeli, da o tem policiji podajo informacije. S tem bodo tovrstna kazniva dejanja preprečena ali v največji možni meri zaznana in preiskana ter storilci ustrezno procesirani. Zato ob tej priložnosti pozivamo vse, tako žrtve kot priče morebitnih kaznivih ravnanj, naj o tem takoj obvestijo policijo na telefonsko številko 113, lahko tudi anonimno na 080 1200," so sklenili.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 53
  • Soljatar 22:27 20.november 2023.

    nevzogojena balkanska golazen iz socialnih stanovanj v celovških dvorih...vse na plečih davkoplačevalcev.

  • Kmodri 16:48 20.november 2023.

    Danes je dan dan otrokovih pravic! Očitno si nekateri od teh otrok jemlje več pravic! Bo treba uvesti še dan Porednih otrok!

  • jakec1575 15:50 20.november 2023.

    Tudi v Sloveniji za kazniva dejanja otrok odgovarjajo njihovi starsi. Zakaj tozilstvo ne odreagira je vprasanje za njih. V jugi so jih imeli pod kontrolo rajonski palicaji. Voznja z marico je pomagala. Tudi stanovalci lahko odmaknjejo kamere in pocakajo v ...prikaži več zasedi. Pripravijo vabo in jih v silobranu prefukajo. Z maslami na glavi, se razume. Ker slovenski sodni butast sistem dovoljuje napadalcu civilno tozbo zaradi poskodb toper tebe, ki si se ali si branil. Ali se jih zveze cez noc na hladnem.