Slovenija
50 ogledov

Pretežka lahko poškoduje hrbtenico

Po informacijah ameriške organizacije za varstvo potrošnikov zaradi posledic nep Žurnal24 main
Šolske torbe so prevečkrat pretežke, kar lahko pripišemo neprilagojenemu urniku ali celo šolskemu sistemu. Se je v zadnjih letih kaj spremenilo? Prevelika teža lahko resno poškoduje hrbtenico.

"Pri otroku teže torbe nisem nikoli preverjala, saj se mi ta ni zdela pretežka. Prvi in drugi razred so imeli namreč knjige spravljene v šolskih omaricah, tako da so domov jemali le delovne zvezke," nam zatrdi Petra, mati dvojčic, ki bosta letos obiskovali tretji razred osnovne šole. "Če bi morali otroci v torbo spraviti vse knjige, ki jih potrebujejo dnevno, bi bilo to nevzdržno," dodaja.

Učitelji prilagajajo urnik
"Na šoli imamo učbenike za na klop, tako da učencem teh po večini ni treba nositi v šolo. Poudariti je treba, da so šolski tudi 'težki' atlasi. Po novem gredo na roko tudi založniki, ki so določene učbenike in delovne zvezke razdelili na tri dele, tako da se ti lahko v šolo nosijo posamezno," zatrdi Doris Kužel, ravnateljica osnovne šole Škofja Loka - Mesto.

Ravnateljica razlaga, da učenci učbenike, ki jih ne potrebujejo za učenje, lahko pustijo tudi v šoli. "Učitelji, ki načrtujejo delo, so pozorni na to, da imajo učenci čim manj zvezkov. Poleg tega prilagajamo tudi urnike, da se ne nosi vsak dan najtežjih knjig," poudari in doda, da torbe drugo-, tretješolcev v povprečju tehtajo okoli štiri kilograme.

Varna torbica za prvošolčka
Pomembna vloga dobre torbice je tudi, da šolarju na cesti zagotovi večjo varnost. Ta vidik je posebno pomemben v prvih letih šolanja. Odbojne površine, odsevni trakovi in fluorescenčne barve omogočajo, da vozniki otroka s tako označeno torbico na rami hitreje opazijo in se lahko prej odzovejo.

15 odstotkov otrokove teže
Zdravniška stroka poudarja, da maksimalna obremenitev otroka ne sme presegati 15 odstotkov njegove teže. Otrok, ki tehta 30 kilogramov, bi smel nositi največ 4,5 kilograma težko torbico.

Posledice pretežke torbe so lahko močne bolečine v ramenih in v hrbtenici, lahko pa se pojavijo tudi deformacije. "Zaradi pretežke torbe lahko pride do preobremenitve in utrujenosti mišičja. Večina ljudi se boji, da bi pri otrocih prišlo do zvitosti hrbtenice, vendar jih lahko potolažim, da temu ni tako," nam pove Samo Karel Fokter, otroški ortoped celjske bolnišnice, in doda, da naj bodo starši pozorni na težo, ki jo prenašajo njihovi malčki. Strokovnjaki priporočajo ukvarjanje s športom, ker so poškodbe zaradi nošenja prevelike teže pri telesno aktivnejših otrocih nekoliko manjše.

Torbice na kolesih?
Tisti starši, ki so se v skrbi zaradi pretežkih torbic odločili za take na kolesih, bodo razočarani. Zdravniki ugotavljajo, da je drža telesa, ko otroci vlečejo torbe za seboj, nenaravno zvita in lahko povzroči poškodbe hrbtenice. Poleg tega morajo tako torbo na poti do šole večkrat dvigniti, kar hrbtenico obremeni bolj kot torbice, ki jih pravilno nosijo na hrbtu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.