Slovenija
34 ogledov

Pretnar: "Vir okužbe je verjetno voda"

Prenos okužbe na človeka je možen z okuženo hrano ali vodo, prek stika z živalmi Žurnal24 main
"Okužba bi se lahko, in se najverjetneje tudi je, razširila z ustekleničeno vodo," pove Pretnar iz ZZV Koper. Nemci so nazadnje vir okužbe s smrtonosnim sevom bakterije E.coli pripisali kalčkom.

"Navedbe, da so najverjetnejši vir smrtonosne bakterije E.coli kalčki, po mojem mnenju ne bodo držale. Prepričan sem namreč, da je vir okužbe še vedno voda. Na njihovem mestu bi krivca iskal tam, kjer je to najmanj verjetno. Govorim precej hipotetično, ampak po vsej verjetnosti gre za določen vodni vir nekoga, ki to vodo ustekleniči, obenem pa se ukvarja tudi s preprodajo zelenjave in kaljenjem kalčkov," nam zadnje ugotovitve nemških oblasti komentira Gorazd Pretnar iz koprskega zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV). "Okužba bi se lahko, in se najverjetneje tudi je, razširila z ustekleničeno vodo," dodaja.

Strokovnjaku se zdi sila zanimivo, da so Nemci tako pozno prišli do zadnje ugotovitve, ki pa sploh še ni potrjena. "Njihovi znanstveniki so izjemno natančni, poleg tega pa imajo na voljo tudi vrhunske laboratorije."

Na vprašanje, zakaj so prvotni izvor okužbe sploh pripisali kumaram, Pretnar odgovori: "Možno je, da je šlo pri tem primeru za določeno solato, ki je bila zmešana s kumarami in kalčki."

V Sloveniji letno zboli za E.coli več bolnikov
"Patogene E.coli se primarno nahajajo v prebavnem traktu toplokrvnih vrst živali, zlasti goveda. V okolje pridejo z živalskimi iztrebki in odplakami. V zunanjem okolju preživijo dalj časa in se lahko razmnožujejo na zelenjavi in drugih živilih," izvor bakterije pojasni Tatjana Frelih z inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

"Prenos okužbe na človeka je možen z okuženo hrano ali vodo, prek stika z živalmi, možen pa je tudi neposreden prenos z dotikom človek-človek. Sumljiva živila v izbruhih so bila pogosto surovo mleko in sir, goveje meso, sveža zelenjava ter nepasterizirani sadni sokovi," dodaja. V Sloveniji letno zboli za E.coli več bolnikov.

Za preprečevanje okužb z enterohemoragično E. coli je ključnega pomena ustrezna higiena; temeljito umivanje rok, temeljito pranje sveže zelenjave in sadja, še preden ga olupimo, uživanje le dobro prepečenih, kuhanih ali pasteriziranih živil, meso mora tudi v notranjosti doseči 70 stopinj Celzija, mleko vedno prekuhamo, izogibamo se uživanju nepasteriziranih sokov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.