Slovenija
15 ogledov

"Pretvarjamo se, da poklicnih bolezni ni"

slovenska cesta Saša Despot
Za posledicami poklicnih bolezni naj bi letos na novo obolelo 1200 ljudi.

Po podatkih inšpektorata za delo se je v Sloveniji lani pripetilo 23 smrtnih nezgod pri delu ter 9333 nezgod pri delu, ki so zahtevale več kot tridnevno bolniško.

Medtem Inšpektorat RS za delo v lani letu ni dobil prijave niti ene poklicne bolezni, čeprav se je lani invalidsko upokojilo šest delavcev zaradi izpostavljenosti azbestu na delovnem mestu.

"Tako se lahko se pretvarjamo, da letno ni obolelo za poklicnimi boleznimi novih 1200 delavcev in umrlo 700 delavcev za posledicami poklicnih bolezni," opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Slovenija namreč še vedno nima urejenih predpisov na podlagi katerih poklicnih bolezni ne bi bilo mogoče zamolčati."Že 25 let kljub pozivom ZSSS in predvolilnim obljubam politikov zaman čakamo na predpis o poklicnih boleznih in delih, na katerih se pojavljajo, o pogojih, ob katerih se štejejo za poklicne bolezni in delih, na katerih se pojavljajo, o pogojih, ob katerih se štejejo za poklicne bolezni, in o postopku njihovega ugotavljaja, potrjevanja in prijavljanja. V skladu z obljubo iz pogajanj o pokojninski reformi bi ga minister za zdravje moral izdati 1.1.2014. Pa ga še ni," pravijo v ZSSS.

Odkrivanje poklicnih bolezni je pomembno zaradi uveljavljanja pravic posameznih poklicno obolelih delavcev, so pa tudi opozorilo na nesprejemljive delovne razmere, zaradi katerih delavci poklicno obolevajo. Ko do odkritja poklicnih bolezni pride, mora delodajalec sprožiti ukrepe za izboljšanje delovnih razmer.

Komentarjev 1
  • Francissco 11:04 28.april 2015.

    Prav priročno ste dali sliko gradbenih del pred glavno pošto v Ljubljani. Naj vas spomnim, da so na stavbi Name gradbeni delavci opravljali dela na višini do trideset metrov, ko so sestavljali in montirali gradbene odre za obnovo fasade, sredi ...prikaži več Ljubljane vsem na očeh, so delali vsi brez izjeme brez varnostnih pasov, s katerimi mora biti delavec pripet na ogrodje pri delu in jih mora zagotoviti delodajalec, kot obvezno zaščitno opremo.