Slovenija
4 ogledov

Prevara: Ne nakazujte denarja

null Žurnal24 main
Ponudba obljublja do 30 tisoč evrov nepovratnih evropskih sredstev ob vplačilu od 500 do 700 evrov. Uradne institucije opozarjajo, da gre za prevaro.

Na pohodu je nova "prevara" v zvezi z nepovratnimi sredstvi Evropske unije (EU). Podjetja so dobila na dom pošto od podjetja PS-MOBIL, poslovna in tehnična izvedba pridobitve nepovratnih sredstev EU, d. o. o., s pisno kodo, na podlagi katere se lahko na spletni strani http://www.nepovratna-sredstva-eu.com/ prijavijo za pridobitev nepovratnih sredstev EU.

Po prijavi morajo do 10. julija plačati znesek med 500 in 700 evrov. Podjetjem je obljubljeno, da bodo po prijavi in plačilu lastnega zneska prejela evropska sredstva v višini od tri tisoč pa do 30 tisoč evrov. Vse skupaj je prevara, saj takšnih programov, ki bi podjetjem na tak način zagotavljala sredstva EU, ni.

Za povečavo spornega obrazca kliknite na dokument.

 
Pogodbe  na sestankih
S policije sporočajo, da so dobili že več prijav. Primer preverjajo, vse prejemnike ponudbe pa pozivajo, naj bodo pri sklepanju tovrstnih poslov previdni. Opozarjajo predvsem na izogibanje nakazil denarnih sredstev na transakcijske račune, če za to ne obstaja pogodba, ki bi bila podlaga za posel.

Priporočajo, da "pred sklepanjem pogodb vzpostavite fizični stik s predstavniki posrednikov oziroma s posredniki, ki nudijo te ali podobne usluge".

Ponudbo vrzite v koš
Obrtna zbornica Slovenije svojim članom svetuje, naj ne plačujejo prijavnine in naj ignorirajo prejeto pošto. Gre namreč za ''posebno vrsto pridobitne dejavnosti izumiteljev tovrstnega zbiranja denarja'' .

Svoje člane so na zlorabo opozorili tudi na Gospodarski zbornici Slovenije in poudarili, da gre za gospodarski kriminal in naj takih računov ne plačujejo.

V vladni službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki v Sloveniji upravlja dodeljevanje sredstev iz evropskih strukturnih skladov in kohezijskega sklada, so povedali, da programi, ki bi podjetjem na zgoraj opisan način zagotavljali sredstva EU, ne obstajajo. "Naslovnikom navedenega dopisa predlagamo, naj ga ignorirajo," so poudarili.

Nerealna ponudba

Da gre za prevaro, so poudarili tudi na gospodarskem ministrstvu. Dodali so, da so obljube, kakršne so navedene v omenjenem dopisu, nerealne, saj je za pridobitev sredstev strukturnih skladov treba kandidirati na javnih razpisih.

"Sredstev ni mogoče obljubljati vnaprej, saj vsak javni razpis predpisuje določene vstopne pogoje, ki jih je treba izpolnjevati, da se podjetje lahko sploh poteguje za sredstva. Prijavi sledi ocenjevanje projektov na osnovi v razpisih določenih kriterijev," so pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

Registrirano kot ''trgovina z avtomobili''
Podjetje PS-MOBIL, ki je, kot smo preverili, naročilo registracijo domene nepovratna-sredstva-eu.com, je v poslovnem imeniku bizi.si navedeno kot Trgovina z avtomobili in lahkimi motornimi vozili s sedežem v Ljubljani.

V evidenci AJPES je kot lastnica podjetja navedena Saša Štefanec s stalnim prebivališčem na Hrvaškem. Od tam po podatkih AJPES-a izhaja tudi 7500 evrov ustanovitvenega kapitala podjetja.

Z avtorji strani nepovratna-sredstva-eu.com smo poskušali stopiti v stik, vendar smo dobili obvestilo, da naslov elektronske pošte, ki je bila edina ponujena možnost stika, ne obstaja.

Zloraba logotipa
''Izjavljamo, da je omenjeni logotip uporabljen brez naše vednosti in dovoljenja, dogodek pa smo že prijavili policiji kot sum storitve kaznivega dejanja,'' so sporočili iz podjetja RR & CO, katerega logotip je uporabljen v glavi spornega obrazca. Gre sicer za družbo, ki se s pridobivanjem in koriščenjem nepovratnih sredstev ukvarja že od leta 1991.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.