Slovenija
33 ogledov

Preveč soli in dodatkov

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Test. Enajst od trinajstih vzorcev kumaric ustreza določilom, ugotavlja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Razpon cen med najcenejšimi in najdražjimi več kot desetkraten.

Enajst od trinajstih testiranih vzorcev kumaric je ustrezalo zakonsko predpisanim določilom za kisle kumarice, lahko pa bi vsebovali manj soli in drugih nepotrebnih dodatkov, v primerjalnem testu ugotavljajo na ZPS.

Med najdražjimi in najcenejšimi kislimi kumaricami več kot 13 evrov razlike
Primerjava cen testiranih vzorcev je razkrila, da so cene kislih kumaric zelo različne, saj je razlika med najdražjim in najcenejšim vzorcem znašala več kot 13 evrov. Najdražje so bile delikatesne kumarice Maille (14,55 €/kg), najcenejše pa kisle kumarice Garten Krane (1,36 €/kg). V povprečju bomo potrošniki za delikatesne kumarice odšteli dva evra/kg več kot za navadne.

Skupina petih šolanih preizkuševalcev je ocenjevala okus, vonj, teksturo, videz in barvo kislih kumaric,  vrednost soli pa so določili v  laboratoriju. Testirali so 7 vzorcev običajnih velikosti in 6 manjših, tako imenovanih delikatesnih kumaric. Med testiranimi blagovnimi znamkami so bile Baron, Droga, Eta, Freshona, Garten Krane, Maille, Mercator, MT, Podravka, Rustica Marque repere, Spar, Tuš in Zel.

Namesto kisa ocetna kislina
Bistvena sestavina kislih kumaric je kis, ki živilo konzervira, mu daje aromo in poln okus.
Dva vzorca (Garten Krane in Mercator) sta namesto kisa vsebovala razredčeno ocetno kislino, ki je cenejša od alkoholnega kisa in ne vsebuje značilnih fermentacijskih produktov, ki dajejo izdelku polnejši okus.

Utrjevalci, arome in konzervansi nepotrebni
Če sta bila sredstvo za utrjevanje in konzervans prisotna le v nekaj vzorcih, je dodatne arome vsebovalo kar sedem od trinajstih izdelkov (Freshona, Garten Krane, Maille, Mercator, Podravka, Rustica Marque repere in Tuš), ugotavljajo na ZPS.

"Pogosta vsebnost nepotrebnih dodatkov, kot so arome, sredstvo za utrjevanje in konzervans, nas je presenetila, saj taki dodatki niso potrebni, če je surovina ustrezna in je tehnološki postopek kakovostno izpeljan. To je potrdil tudi naš rezultat senzorične analize. Vzorca Zel in Eta, ki sta med preverjenimi vzorci imela najboljše senzorične lastnosti, nista vsebovala nobenih nepotrebnih dodatkov. To pa pomeni, da je kakovosten izdelek mogoče narediti tudi brez aditivov," je ob tem dejala Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja na ZPS.

Soli bi bilo lahko bilo manj
Rezultati so pokazali, da kisle kumarice vsebujejo od 0,8 do 2,7 g/100 g odcejenih kumaric. Večina vzorcev, ocenjenih s prehranskim semaforjem, je vsebovala srednje veliko količino soli.

Najmanj soli so vsebovale kumarice v kisu MT, takoj za njimi so bile kumarice Zel iz ekološke pridelave. Kot preslana sta bila ocenjena dva vzorca, Maille in Rustica Marque repere.

Nepravilnosti pri označevanju
Pri dveh vzorcih, Baron in Rustika Marque repere, označevanje ni ustrezalo zakonskim določilom, saj vzorca nista imela pravilno navedene neto teže izdelka, prav tako pa nista imela navedene vsebnosti gorčičnih semen (alergena sestavina). "Na ZPS so informacijo o nepravilnem označevanju posredovali Inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano. Pohvalno je, da so se tako pri podjetju Tuš kot v E.Leclercu hitro odzvali. Tuš je neprimerno označene kumarice umaknil s trga, pri E.Leclercu pa so pripravili nove etikete z odpravljenimi nepravilnostmi in odstranili sporne izdelke s polic," so še pojasnili na ZPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.