Slovenija
35 ogledov

Prevelika podpora levici

Slovenija ostaja med medijsko svobodnimi državami. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ob svetovnem dnevu svobode medijev Kršinar opozarja, da uredniške politike največjih slovenskih časopisov podpirajo leve vladajoče stranke. Slovenija med medijsko svobodnimi državami.

Po ocenah ameriške nevladne organizacije Freedom House je svoboda medijev po svetu lani osmo leto zapored nazadovala. V državah, kjer vlada svoboda medijev, dandanes živi le še vsak šesti Zemljan, v poročilu, ki ga vsako leto objavlja pred svetovnim dnevom svobode medijev, še ugotavlja Freedom House.

Kot poudarja Parlamentarna skupščina SE, nas ta dan opominja na to, da so novinarji in mediji ključnega pomena za demokracijo. Po besedah poročevalca PS SE Andrewa McIntosha pa bi Evropa morala storiti več, da bi zagotovila polno spoštovanje svobode izražanja v skladu z 10. členom evropske konvencije o človekovih pravicah.

Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Thomas Hammarberg med drugim opozarja na krizo novinarstva, ki grozi, da postane resen problem za demokracijo v Evropi.

Generalna skupščina ZN je 3. maj za svetovni dan svobode medijev razglasila leta 1993. Ta dan je predvsem priložnost, ko novinarske in druge organizacije po vsem svetu opozarjajo na spoštovanje svobode medijev ter njihovo vlogo pri razvoju demokracije.

"Novinarji, sodelujte v prihodnosti"
Predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž je novinarje in novinarske kolektive pozval, da se angažirajo in prenehajo zgolj opazovati krojenje lastne prihodnosti, temveč v njej sodelujejo. Po njegovem namreč danes ni več dovolj tarnati in opozarjati na napake drugih udeležencev na področju medijev, "temveč je čas, da tudi slovenski novinarji, tako kot njihovi kolegi v primerljivo razvitih državah, aktivno prevzamejo svojo vlogo".

Prevelika podpora levici?
Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Igor Kršinar pa je ob 3. maju opozoril na politične pritiske na medije in novinarje, ki se po njegovem stopnjujejo. Opozarja tudi, da je največji problem svobode tiska v Sloveniji premajhna pluralnost medijev, saj uredniške politike največjih slovenskih časopisov podpirajo leve vladajoče stranke. Te, zlasti Zares in LDS, imajo po njegovem tudi same velik vpliv na medije, predvsem, ko gre za oglaševanje prek podjetij v državni lasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.