Slovenija
46 ogledov

Prevent Global zavrnil EADS

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Po neuradnih informacijah naj bi si evropski koncern EADS prizadeval vstopiti v skoraj propadli Prevent Global, kar pa sta njegova lastnika zavrnila.

Po poročanju Dela naj bi si za lastniški vstop v Prevent Global prizadeval tudi industrijski koncern EADS, ki med drugim izdeluje letala Airbus, a sta ga lastnika Preventa Janko Zakeršnik in Nijaz Hastor zavrnila. Zakeršnikov razlog naj bi bila prenizka cena, Hastor pa trenutno še ni pripravljen prodati svojega deleža v podjetju.

Uprava slovenjgraške družbe tako ni imela druge izbire, kot da EADS ponudijo le poslovno sodelovanje. Koncern bi sicer izčrpani družbi lahko prinesel nove konkretne posle ter nove trge. V EADS naj bi trenutno še vedno premišljevali, ali je Prevent sploh lahko zanesljiv poslovni partner.

Čakajoč na rešitelja
Medtem pa se drama v Prevent Globalu nadaljuje. Delavci še vedno čakajo na junijske plače, in če jih ne prejmejo do jutri, bodo avgust začeli s stavko. V tem primeru bo moral predsednik uprave Renato Kranjc razglasiti stečaj družbe, do takrat pa bodo čakali na odgovor skrivnostnega partnerja.

Poleg EADS se je kot možnega partnerja omenjalo tudi švicarsko družbo Boxmark in ameriški koncern Johnson Controls. V Preventu morajo najti tudi način, kako poplačati za 55 milijonov evrov posojil, ki zapadejo letos, da bi preživeli leto, pa potrebujejo še šest milijonov evrov. V primeru stečaja bi brez dela ostalo 1.300 delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.