Slovenija
19 ogledov

Prevent Pur zapira vrata

(Foto: Nino Verdnik ) Žurnal24 main
Delo bo v Pamečah na Koroškem do konca avgusta izgubilo 105 ljudi.

"Zadnjih štirinajst dni je bilo v Prevent Puru v stečaju zelo dinamičnih, saj je 2. julija potekel rok za nakup Prevent Pura kot poslovne celote. Ker za avgust nismo imeli več naročil, za julij pa le še nekaj malega, smo za 60 od 105 zaposlenih izdali odločbe o prenehanju delovnega razmerja. Konec minulega tedna je bila sicer s strani kupca še izražena volja, da bi delali še štiri mesece, zato smo začasno ustavili izdajanje sklepov o prenehanju delovnega razmerja. Vse je kazalo, da se bo zgodba Prevent Pura uspešno nadaljevala, žal pa smo včeraj, ko smo s kupcem imeli dogovorjen sestanek v Lenartu, po elektronski pošti prejeli sporočilo, da se je končni kupec VW dokončno odločil, da bo v svoja vozila vgrajeval le še sedeže iz vlivane pene. Mi pa peno režemo in lepimo. Torej je končni kupec VW pri sebi naše sedeže zamenjal z drugimi. Zato smo morali sklepe o prekinitvi delovnega razmerja izdati še preostalim 45," pojasnjuje stečajni upravitelj Martin Sreš. In dodaja, da se z edinim kupcem, ki je do roka, torej 2. julija, oddal ponudbo za nakup Prevent Pura kot poslovne celote, tudi niso uspeli uskladiti glede cene.

Tako Prevent Pur končuje svoje poslovno obdobje po klasičnem poteku stečaja. “Za sodišče že imamo pripravljene sklepe za spremembo načrta poteka stečajnega postopka. Proizvodnja se končuje konec tega meseca, zaposleni pa bodo napoteni na zavod za zaposlovanje. Premoženje, to je opremo, bomo prodajali po delih. Iz stečajne mase pa bomo poplačali priznane terjatve upnikom,” še pove Sreš. Dodaja, da se lahko pohvalijo, da so v času stečaja dobro poslovali. “V devetih mesecih od uvedbe stečaja smo ustvarili 3,5 milijona evrov prihodkov in 422,2 tisoč evrov dobička, dobrih 783 tisoč evrov je bilo čistega denarnega toka. Za toliko smo tudi povečali stečajno maso za poplačilo upnikov. Ob tem pa smo redno izplačevali tudi plače. Vsem zaposlenim smo prejšnji mesec v celoti izplačali tudi letni regres za dopust. Zadnja še neizplačana plača in odpravnine pa so prednostne terjatve zaposlenih in bodo kot takšne tudi izplačane," še pove Sreš.

V kolikšni meri bodo poplačane ostale navadne terjatve upnikov, je odvisno od tega, kako bodo prodali opremo. “Po grobi oceni bodo priznane terjatve upnikov poplačane v višini okoli 60 odstotkov,” ocenjuje Sreš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.