Slovenija
37 ogledov

Preventivni pregled nič več na pet let

Kazni za kršitelje iz varstva pri delu bodo po novem bistveno višje, napoveduje Žurnal24 main
Novost. Za vsako vrsto dela bodo zdravniški pregledi drugačni in različno pogosti.

Zakonodaja. Na ministrstvu za delo posodabljajo predpise s področja varnosti in zdravja pri delu. Javnosti jih bodo predstavili predvidoma v začetku maja.

Delodajalec bo moral po novem načrtovati ukrepe za krepitev zdravja. Denimo pri tekstilnih delavkah, ki delajo v prisilni drži, bi bil eden od takih ukrepov po besedah Tatjane Petriček z ministrstva odmor za rekreacijo: “To ni odmor za kajenje, to ni dodaten odmor, ampak mora biti vodena vadba, ki krepi in razteguje obremenjene mišice.

Zdravstveni pregled ne bo več nujen najmanj enkrat v petih letih, kot je bil do zdaj. Rok bo v izjavi o varnosti z oceno tveganja določil delodajalec po posvetovanju s pooblaščenim zdravnikom. Pregledi ne bodo več enaki za vse delavce, pač pa bodo odvisni od tveganja na delovnem mestu. To pomeni, da denimo gradbinec in pisarniški delavec ne bosta več imela enakega pregleda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.