Slovenija
5236 ogledov

Preverite, ali vam to še velja

osebni dokumenti Profimedia
Ministrstvo za notranje zadeve opozarja državljane, naj preverijo, če jim dokumenti še veljajo.

Ker leto veljavnost poteče skoraj 126.000 osebnim izkaznicam in 58.000 potnim listom, pred načrtovanje potovanj in poletnih dopustov pravočasno preverite, ali imate ustrezen in veljaven osebni dokument za potovanje. 

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice lahko oddate na katerikoli upravni enoti v državi. Pred oddajo vloge preverite, ali se je za obisk upravne enote treba naročiti in kakšne so v tem primeru čakalne dobe. To lahko preverite na tej povezavi.

Na ministrstvu za notranje zadeve svetujejo, da vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj 10 dni pred predvidenim odhodom na pot. Možno je izkoristiti tudi nujne (prioritetne) izdelave dokumenta, ki vam ga izdelajo in odpremijo na pošto v enem delovnem dnevu. V tem primeru vas bo osebni dokument stal več, ker je treba poravnati dvojno upravno takso. 

Ministrstvo opozarja, da otrokom veljavnost osebnih dokumentov poteče prej kot odraslim, zato je treba biti posebej pozoren na to, ali jim dokumenti še veljajo ali ne. Dobro si je zapomniti tudi, da morajo biti otroci, starejši od osem let, prisotni ob vložitvi vloge, saj se morajo podpisati. V primeru izdaje potnega lista se otrokom po dopolnjenem 12. letu starosti odvzameta tudi dva prstna odtisa. 

Koliko vas bo nov dokument stal?

Osebna izkaznica z veljavnostjo 10 let stane 29,53 evra, potni list z veljavnostjo 10 let pa 46,10 evra.

 

Države, v katere lahko potujete z veljavno osebno izkaznico: Albanija, Avstrija, Andora, Azori (sestavni del Portugalske), Belgija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Češka, Črna gora, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gibraltar, Grčija, Gruzija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Martinik (odvisno ozemlje Francije), Moldavija, Monako, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Severna Makedonija, San Marino, Slovaška, Srbija, Španija, Švedska, Švica.

Nekatere države, v katere lahko vstopate le z veljavnim potnim listom, zahtevajo, da potni list ob vstopu v državo velja vsaj še pol leta ali več. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.