Slovenija
7121 ogledov

Preverite, da ne boste ostali brez osebne izkaznice

stajerska 06.02.2008, osebne izkaznice romajo v smeti, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Če vam v kratkem poteče veljavnost osebnega dokumenta, nujno upoštevajte dejstvo, da zaradi koronavirusa poslovanje upravnih enot poteka drugače, kot smo bili vajeni.

Običajno so poletni meseci tisti, ko največ Slovencev menja osebne dokumente, ki jim poteče veljavnost. Letos smo sicer priča drugačnemu trendu, saj so meseci, ko se bo iztekla veljavnost največ osebnim izkaznicam oktober, november in december. Kljub temu pa poletni meseci ostajajo med bolj obremenjenimi. 

V tem mesecu poteče veljavnost več kot 18.000 osebnim izkaznicam in 4.500 potnim listom. Prihodnji mesec bo potekal veljavnost več kot 16.100 osebnim izkaznicam in 3.600 potnim listom.

Letos pa je treba upoštevati še dejstvo, da zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni covid-19 poslovanje upravnih enot poteka drugače. Na marsikateri upravni enoti tako naročajo stranke v večini postopkov, zato je pomembno, da pravočasno preverite, kakšen sistem naročanja imajo in z opravki ne čakate do zadnjega trenutka. 

Na eni najbolj obremenjenih upravnih enot, tj. v Ljubljani, stranke opozarjajo, da imajo dnevno več tisoč klicev in več sto elektronskih sporočil, vezanih na naročanje na proste termine. Na prve proste termine se čaka tudi do teden dni. Podobno je po besedah bralca tudi na Upravni enoti Grosuplje, kjer je termin za izdelavo nove osebne izkaznice dobil čez en teden. Vstop v uradne prostore je možen zgolj po predhodnem naročilu tudi na Upravni enoti Maribor.

Osebna izkaznica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Od 12 do skoraj 19 evrov

Vlogo za osebno izkaznico se lahko odda na kateri koli upravni enoti v državi, na diplomatskih predstavništvih ali konzulatih Republike Slovenije v tujini. V nujnih primerih, kot so zdravljenje, bolezen ali smrt ožjega družinskega člana, nujni službeni opravki, lahko osebno izkaznico izda tudi ministrstvo za notranje zadeve. Enako velja tudi za vloge za potni list. 

Osebno izkaznico praviloma izdelajo v štirih delovnih dneh. Ob oddaji vloge je možno prositi za prednostno izdelavo osebne izkaznice. V tem primeru je treba plačati višjo upravno takso, osebna izkaznica pa je izdelana in predana na pošto najkasneje naslednji delovni dan. 

Ne spreglejte tega!
Če bi radi izdelali potni list ali osebno izkaznico za otroka, morate biti pozorni na naslednje. Otrok, ki je starejši od 8 let, mora biti navzoč ob vložitvi vloge, saj se mora ob oddaji vloge podpisati. Otrokom po dopolnjenem 12. letu starosti se ob vlogi za izdelavo potnega lista odvzameta tudi dva prstna odtisa. 

Po oddaji vloge za izdajo potnega lista običajno traja pet delovnih dni, da ga naslovnik prejme. V primeru prednostne izdelave je potni lsit izdelan in predan na pošto najkasneje naslednji delovni dan. V tem primeru je treba plačati višjo upravno takso.  Tako kot za osebne izkaznice tudi za potne liste velja, da imajo različno dobo veljavnosti. V nasprotju z osebnimi izkaznicami pri potnih listih ne obstaja možnost trajne veljavnosti. Deset let tako veljajo potni listi državljanom, starim 18 let ali več, 5 let državljanom, starim od 3 do 18 let, 3 leta otrokom, mlajšim od treh let. Eno leto velja potni list, če je državljan v obdobju 5 let pred vložitvijo vloge izgubil, pogrešil ali sta mu bila ukradena dva ali več potnih listov oziroma čer zaradi razlogov začasne narave ni mogoč odvzem prstnih odtisov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Dušan Jakič 12:42 16.julij 2020.

    Moja izkušnja je bila sledeča (UE LJ Tobačna). Najprej se je potrebno na UE naročiti. Klical sem dobesedno cel dan, da sem dobil zvezo. Naročen sem bil za 11:15, na vrsto sem prišel 12:45. Obvezno sabo imeti masko, ljudje so ...prikaži več pred UE zelo živčni in nagužvani, strehe ni, poglejte napoved in po potrebi dežnik. Pa srečno!