Slovenija
2326 ogledov

Preverite, da ne boste ostali pred zaprtimi vrati

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Nekateri krajevni uradi bodo poleti zaprti ali pa bodo delovali po spremenjenem urniku.

Nekatere najbolj obremenjene upravne enote bodo zaradi poletnih dopustov tudi letos začasno zaprle določene krajevne urade. Med temi letos ne bo mariborske, od koder so po tistem, ko je ministrstvo za javno upravo zaradi lanskega dolgega zaprtja izrazilo nezadovoljstvo, že sporočili, da bodo krajevni uradi enkrat tedensko odprti tudi poleti.

Krajevni uradi v Račah, Hočah, Dupleku in Miklavžu na Dravskem polju so bili lansko poletje zaprti kar tri mesece, nekaj tednov pa zaradi novega vala epidemije covida-19 že januarja. Zaradi tako dolgega zaprtja je bilo slišati kar nekaj nezadovoljstva med občani, pa tudi med župani.

Tako dolgega zapiranja niso podpirali niti na pristojnem ministrstvu, prav to je bil pozneje tudi eden od očitkov takratnemu načelniku Robertu Pungerlu. Vodenje upravne enote je kot vršilka dolžnosti oktobra lani prevzela Nika Pozeb Kolenc, krajevni uradi pa torej to poletje ostajajo odprti.

Namesto dvakrat tedensko bodo delali enkrat na teden, in sicer ob ponedeljkih v Hočah, ob torkih v Miklavžu, ob sredah v Račah, ob petkih pa v Dupleku.

Na območju Ljubljane poleti odprt le urad v Medvodah

V Ljubljani so se odločili, da bodo krajevne urade Ig, Notranje Gorice, Velike Lašče, Dobrova, Dol pri Ljubljani in Škofljica v času poletnih počitnic, od 3. julija do 29. septembra, začasno zaprli, stranke iz teh krajev pa bodo vse storitve lahko s predhodnim naročilom po telefonu ali preko spletne aplikacije urejali na sedežu upravne enote v Tobačni ulici, krajevnem uradu v Medvodah, nekatere pa tudi na Linhartovi cesti.

Zaprtje uradov so že napovedali tudi v Novem mestu, kjer bodo zaradi dopustov in nemotenega zagotavljanja upravnih storitev na sedežu upravne enote le tam od 1. julija do 31. avgusta lahko opravljali krajani Žužemberka, Škocjana, Šmarjete in Šentjerneja.

slovenija 30.04.2012 potni list Republike Slovenije, vizum, foto: Bostjan Tacol | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Prav tako bo od 1. julija do 31. avgusta spremenjeno delovanje krajevnih uradov na območju kranjske upravne enote. V tem času uradnih ur ne bo v Naklem in Preddvoru, bodo pa ob četrtkih triurno odprtje zagotovili na uradih v Šenčurju in Cerkljah med 12. in 15. uro ter v Preddvoru med 7.30 in 10.30. Vse storitve bodo občani lahko uredili tudi na sedežu upravne enote.

Od 27. junija 2023 do vključno 29. avgusta 2023 bo zaprt Krajevni urad Kranjska Gora. Vse storitve bo mogoče opraviti na sedežu Upravne enote Jesenice.

Če boste imeli v poletnem času opravke na krajevnih uradih, prej preverite, po kakšnem urniku delujejo v poletnem času. 

Zaprti bodo uradi na območjih upravnih enot Nova Gorica, Murska Sobota, Ljutomer, Grosuplje

Začasno, a različno, bodo zaprti tudi krajevni uradi novogoriške upravne enote. Najdlje, od 26. junija do 31. julija bo zaprt urad v Dobrovem, od 27. junija do konca julija bo zaprt tudi urad v Kanalu. V Bukovici bo zaprt 27. junija ter od 3. do 14. julija, v Šempetru od 23. avgusta do 8. septembra, v Mirnu pa 26. in 28. junija ter od 3. do 14. julija.

Od 1. julija do 31. avgusta 2023 bodo zaprti krajevni uradi Divača, Hrpelje in Komen, ki delujejo na območju Upravne enote Sežana. V tem času bo storitve mogoče opraviti na sedežu Upravne enote Sežana. 

Upravna enota Murska Sobota je kar nekaj sprememb delovnih časov krajevnih uradov v Beltincih, Cankovi, Gornjih Petrovcih, Kuzmi, Prosenjakovcih, Puconcih, Rogašovcih, Šalovcih in Tišini za zdaj objavila za junij, medtem ko zaprtja v poletnem času za zdaj še niso napovedali. Bodo pa zato v omejenem obsegu poleti delovali krajevni uradi na območju Upravne enote Lendava.

Upravna enota Ljutomer je napovedala, da bosta Krajevni urad Križevci pri Ljutomeru in Krajevni urad Razkrižje od 3. julija do 4. septembra zaprta. Vse upravne storitve, ki se opravljajo na krajevnem uradu, lahko uporabniki uredijo na sedežu upravne enote v Ljutomeru. 

Poleti bosta zaprta tudi krajevna urada Ivančna Gorica in Dobrepolje, ki delujeta na območju Upravne enote Grosuplje. Krajevni urad Ivančna Gorica bo zaprt od 3. do vključno 21. julija 2023, Krajevni urad Dobrepolje pa od 3. do vključno 31. julija 2023. V tem času lahko stranke storitve opravijo na sedežu Upravne enote Grosuplje. 

biometrična osebna izkaznica | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve Ministrstvo za notranje zadeve

Od 3. julija do vključno 31. avgusta bodo zaprti tudi krajevni uradi Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem, ki delujejo na območju Upravne enote Ravne na Koroškem. V tem času bodo stranke lahko vse upravne storitve opravile na sedežu Upravne enote Ravne na Koroškem.

V času od 1. avgusta do vključno 31. avgusta 2023 bo zaprt Krajevni urad Šoštanj. V tem času bodo stranke lahko uredile zadeve na sedežu Upravne enote Velenje. 

Krajevni urad Loška dolina bo zaprt od 1. julija do 31. avgusta 2023. Vse upravne enote bodo stranke lahko v tem času opravile na sedežu Upravne enote Cerknica. 

Krajevna urada Poljčane in Oplotnica bosta zaprta od 3. julija do vključno 28. julija 2023. Stranke lahko zadeve v tem času uredijo na sedežu Upravne enote Slovenska Bistrica.

Načelniki upravnih enot morajo zaprtje uradov utemeljiti

Ministrstvo za javno upravo spremlja delovanje 97 krajevnih uradov po vsej državi, ki so po njihovih navedbah pomemben dejavnik zagotavljanja dostopnosti upravnih storitev v smislu njihove bližine državljanom.

Glede kriterija za odločitev o začasnem zaprtju so za STA pojasnili, da mora biti vsaka odločitev načelnika posamezne upravne enote o začasnem zaprtju določenega krajevnega urada skrbno pretehtana in obrazložena in transparentno predstavljena javnosti, omenjenim kriterijem pa po njihovem mnenju povsod sledijo.

Državljani lahko sicer vse storitve opravijo bodisi na sedežu upravne enote ali v bližnjem krajevnem uradu, vrsto upravnih storitev pa na katerikoli upravni enoti in seveda preko sodobnih spletnih orodij eUprave.

V poletnih mesecih je glede na okoliščine oz. posebnosti posamične upravne enote, torej upoštevajoč tudi kadrovsko stanje in odsotnost uslužbencev zaradi dopustov, že vrsto let mogoče začasno zapiranje uradov ali spremenjeni urnik uradnih ur, saj je tudi strank v poletnih mesecih občutno manj.

Kot so pojasnili na ministrstvu, vodstva upravnih enot pri vseh začasnih zaprtjih kot prioriteto upoštevajo zlasti zagotavljanje nemotenega delovanja in opravljanja storitev na sedežih upravnih enot. "V primeru Ljubljane in njenih uradov se zavedamo nujnosti zagotavljanja čim bolj nemotenega delovanja, saj gre za upravno enoto z največjim pripadom zadev, zato tudi v poletnem času ostaja odprt urad v Medvodah," so dodali.

Upravna enota Linhartova | Avtor: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana Anže Petkovšek

Glede reorganizacije upravnih enot še nič novega

Ministrstvo za javno upravo je sicer že lani napovedalo modernizacijo in regulacijo upravnega poslovanja ter s tem povezano pripravo predloga reorganizacije upravnih enot, s katero bi storitve upravnih enot še bolj približali uporabnikom. Spomladi je završalo med župani, ker naj bi ministrstvo po njihovih informacijah razmišljalo o krnitvi posameznih storitev ali celo zaprtju nekaterih upravnih enot. To so na ministrstvu zanikali in zagotovili, da se dostopnost storitev za prebivalce ne bo zmanjšala.

Tudi na tokratno vprašanje STA, kako daleč je načrtovana reorganizacija, so zatrdili, da bo število upravnih enot ostalo nespremenjeno, medtem ko se z vprašanjem reorganizacije in modernizacije zalednega poslovanja upravnih enot intenzivno ukvarja strokovni svet za trajnostni razvoj javne uprave, ki deluje kot posvetovalno delovno telo ministrice Sanje Ajanović Hovnik.

Kot so ob tem dodali, omenjeni strokovni svet možne predloge rešitev optimiziranega delovanja še proučuje skladno z načrtovanim časovnim okvirjem. Konec leta 2023 bo ministrici predstavil in v odločanje posredoval svoje zaključke, temelječe na usklajenih predlogih rešitev sodelujočih strokovnih deležnikov o vzpostavitvi bolj dostopnih, kakovostnih in učinkovitih upravnih storitev, so še dodali na ministrstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bi_ba 12:48 27.junij 2023.

    Zakaj pa morajo prav vsi na upravnih enotah po Sloveniji iti naenkrat za dva meseca na dopust? Saj niso učitelji! Se vidi, da javni sektor ne zna organizirati dela.

  • darefoks 08:13 27.junij 2023.

    itak nič ne delajo sedaj pa se manj lenuhi sramota