Slovenija
160 ogledov

Preverite dokumente, da na upravnih enotah ne bo hudih ur ...

Slovenija 25.02.2014 Upravna Enota Ljubljana, oddelek za prijavo zacasnega prebi Saša Despot
V juniju in juliju poteče daleč največje število dokumentov letos. Ministrstvo za notranje zadeve zato državljanom priporoča, da ob načrtovanju poletnih dopustov v tujino pravočasno preverijo, ali imajo ustrezen in veljaven dokument za potovanje v tujino.

Do konca leta 2017 bo potekla veljavnost nekaj več kot 43.700 potnim listom in nekaj več kot 57.600 osebnim izkaznicam. Daleč največji je oziroma še bo poteklo junija in julija, skoraj dvakrat toliko kot maja in skoraj šestkrat toliko kot jih bo decembra, zato je v času pred poletnimi dopusti pričakovati gnečo pri naročilu osebne izkaznice ali potnega lista. 

Gneča v tem času sicer ni neobičajna. "Število vlog pred velikonočnimi in prvomajskimi prazniki, pred poletnimi dopusti ter v času decembrskih praznikov je povečano vsako leto," pravijo na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so zato pred dnevi ponovno pozvali, naj vsi, ki potujejo preverijo svoje dokumente in jih po potrebi pravočasno naročijo.

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice lahko vložite na katerikoli upravni enoti. Na ministrstvu priporočajo, da vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj 10 dni pred dnem potovanja.

Vsakemu petemu se s potnim listom zelo mudi

Državljan lahko zaprosi prednostno izdelavo dokumentov, kar pomeni, da sta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne. Podatek o čakalni dobi za izdelavo dokumenta je mogoče najti tudi na spletni strani proizvajca.

Za prednostno izdajo osebne izkaznice je lani zaprosilo skoraj 28 tisoč državljanov, kar je 13 odstotkov vseh vlog. Pri potnih listih je bilo lani 9407 vlog za prednostno izdajo, za hitro izdajo je zaprosil skoraj vsak peti prosilec (18 odstotkov vseh vlog, leto prej jih je bilo 17, leta 2014 pa 16 odstotkov vseh vlog). Za prednostno izdelavo je sicer treba doplačati.

Kakšna gneča bo šele 2022 ...

Skupno število vseh dokumetov, ki so že oziroma še potečejo letos, je sicer večje kot bo v prihodnjih dveh letih (162 tisoč), daleč največ dela pa bodo imele upravne enote in izdelovalec dokumentov leta 2022, ko bo poteklo skoraj 332 tisoč osebnih izkaznic in 180 tisoč potnih listov, skupaj torej več kot pol milijona dokumentov. Pri osebnih izkaznicah se sicer veliko skok potekov (+60 odstotkov glede na leto prej) obeta že leta 2020.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.