Slovenija
9381 ogledov

Preverite dokumente: Letos poteče veljavnost 235 tisoč osebnim izkaznicam

Novice: V drugi polovici leta bo priložnosti še več Saša Despot
Leto 2020 prinaša spremembo trenda, ki smo mu bili priča zadnjih nekaj let.

Običajno mora največ Slovencev menjavo osebnih dokumentov opraviti v poletnih mesecih. Tako je bilo recimo letos, ko je veljavnost največ osebnim izkaznicam in potnim listom potekla junija in julija. Leta 2020 pa se ta trend spreminja, saj so trije meseci, ko se bo iztekla veljavnost največ osebnim izkaznicam, oktober, november in december. Novembra bo potekla veljavnost kar 47.981 osebnim izkaznicam. 

Poleg omenjenih treh mesecev izstopata, kot je to že običajno, tudi junij in julij, ko se število osebnih izkaznic giblje nad 21 oziroma 22 tisoč. 

Bolj pričakovane so številke, ko gre za potek potnih listov. Največ jih namreč poteče junija 2020, sledita julij in avgust.

Skupno bo v letu 2020 potekla veljavnost 235.293 osebnim izkaznicam in 43.283 potnim listom. 

Že v 2021 se bo občutno povečalo število potnih listov, ki se jim bo iztekla veljavnost (79.090 v primerjavi s 43.283 v 2020), leta 2022 pa bo treba zamenjati izjemno veliko osebnih dokumentov. Veljavnost bo namreč po podatkih ministrstva za notranje zadeve potekla kar 188.231 potnim listom in 372.736 osebnim izkaznicam.  

Slovenija 25.02.2014 Upravna Enota Ljubljana, oddelek za prijavo zacasnega prebi | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Od 12 do skoraj 19 evrov

Vlogo za osebno izkaznico se lahko odda na kateri koli upravni enoti v državi, na diplomatskih predstavništvih ali konzulatih Republike Slovenije v tujini. V nujnih primerih, kot so zdravljenje, bolezen ali smrt ožjega družinskega člana, nujni službeni opravki, lahko osebno izkaznico izda tudi ministrstvo za notranje zadeve. Enako velja tudi za vloge za potni list.

Osebno izkaznico praviloma izdelajo v štirih delovnih dneh. Ob oddaji vloge je možno prositi za prednostno izdelavo osebne izkaznice. V tem primeru je treba plačati višjo upravno takso, osebna izkaznica pa je izdelana in predana na pošto najkasneje naslednji delovni dan. 

V te države z osebno izkaznico
Z veljavno osebno izkaznico lahko potujete v Albanijo, Avstrijo, Andoro, Belgijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Ciper, Češko, Črno goro, Dansko, Estonijo, Finsko, Francijo, Grčijo, Hrvaško, Irsko, Islandijo, Italijo, Latvijo, Litvo, Lihtenštajn, Luksemburg, Madžarsko, Malto, Nemčijo, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, Romunijo, Severno Makedonijo, Slovaško, Srbijo, Španijo, Švedsko, Švico in Veliko Britanijo*.
 

*Od dogovora med Veliko Britanijo in EU bo odvisno, ali bo to mogoče tudi po izstopu Združenega kraljestva iz EU. 

Osebne izkaznice imajo različno dobo veljavnosti. Za državljane, stare od 18 do 70 let so izdane za obdobje 10 let, za otroke mlajše od 3 let, za obdobje 3 let, za otroke, stare od 3 do 18 let za obdobje 5 let. Državljani, stari 70 ali več let, imajo osebne izkaznice s trajno veljavnostjo. Osebna izkaznica lahko velja tudi eno leto, a to velja le v primeru, če je posameznik v obdobju 5 let pred vložitvijo vloge izgubil, pogrešil ali sta mu bili ukradeni dve ali več osebni izkaznici oziroma gre za državljana z začasnim prebivališčem v postopku preverjanja prijave stalnega prebivališča.

Od dobe veljavnosti je odvisna tudi cena dokumenta.

Ne spreglejte tega!
Če bi radi izdelali potni list ali osebno izkaznico za otroka, morate biti pozorni na naslednje. Otrok, ki je starejši od 8 let, mora biti navzoč ob vložitvi vloge. Otrokom po dopolnjenem 12. letu starosti se ob vlogi za potni list odvzameta tudi dva prstna odtisa.

Po oddaji vloge za izdajo potnega lista običajno traja pet delovnih dni, da ga naslovnik prejme. V primeru prednostne izdelave je potni lsit izdelan in predan na pošto najkasneje naslednji delovni dan. V tem primeru je treba plačati višjo upravno takso. 

Tako kot za osebne izkaznice tudi za potne liste velja, da imajo različno dobo veljavnosti. V nasprotju z osebnimi izkaznicami pri potnih listih ne obstaja možnost trajne veljavnosti. Deset let tako veljajo potni listi državljanom, starim 18 let ali več, 5 let državljanom, starim od 3 do 18 let, 3 leta otrokom, mlajšim od treh let. Eno leto velja potni list, če je državljan v obdobju 5 let pred vložitvijo vloge izgubil, pogrešil ali sta mu bila ukradena dva ali več potnih listov oziroma čer zaradi razlogov začasne narave ni mogoč odvzem prstnih odtisov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • diflati 22:51 01.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar praufo
    praufo 18:45 01.januar 2020.

    spet biznis za državo, le kako nas boste še olupili