Slovenija
35 ogledov

Preverite, kako zapravljajo vaš denar

Mercator Nik Rovan
Največji računi policije so tisti za Mercator, okrožno sodišče v Mariboru pa je trgovini s spolnimi pripomočki Venera Shop lani avgusta plačalo 55 evrov (izkazalo se je, da je šlo le za vrnitev predujma). To sta dve od neštetih zanimivosti, ki jih razkrije novo orodje komisije za preprečevanje korupcije.

"Z aplikacijo obračamo nov list v boju proti korupciji," napoveduje Goran Klemenčič, predsednik protikorupcijske komisije. Pravi, da bo lahko s to aplikacijo tudi vsak posameznik postal nadzornik porabe javnega denarja. Napovedal je še, da bo komisija za preprečevanje korupcije aplikacijo v prihodnje še nadgrajevala.

Letno v zasebni sektor steče 4,7 milijarde evrov javnega denarja. Komisija pa je med pripravo aplikacije v analizi že ugotovila, da na področju informacijskih tehnologij največ poslov z državo dobijo ena in ista podjetja. Na določenih drugih segmentih pa je tok med javnim in zasebnim odvisen od tega, katera politična opcija je na oblasti.

Mobitelu 77 milijonov, ostalim manj kot deset

Z aplikacijo lahko pridete do bizarnih ugotovitev, da je Policija od leta 2003 največ nakazala Mercatorju, okrožno sodišče v Mariboru pa je trgovini s spolnimi pripomočki Venera Shop lani avgusta plačalo 55 evrov.

Na videz bizarno transakcijo pa so nam na sodišču pojasnili: "Okrožno sodišče v Mariboru je 23. 8. 2010 Venera shop d.o.o. zgolj vrnilo preostanek predujma v pravdni zadevi."

Povezava na na videz bizarno transakcijo je sicer zakrožila po spletu.

S hitrim pregledom je mogoče ugotoviti, da država močno favorizira družbo Mobitel katere lastnik je. Koliko je iz proračuna od leta 2003 zaslužil posamezni ponudnik mobilnih storitev?

  • Mobitel: 77, 5 milijona evrov
  • Si.Mobil: 5,2 milijona evrov
  • Debitel: 3,2 milijona evrov
  • Tušmobil: 474 tisoč evrov
  • Izi mobil: 180 tisoč evrov

Samo ministrstvo za notranje zadeve Mobitelu mesečno nakaže tudi do 20.000 evrov. Največji odjemalec Izi mobila pa je Dom starejših občanov Kamnik.

Ste z aplikacijo našli kakšen "zanimiv" izdatek ali naročilo? Spletno povezavo in opis nam lahko posredujete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 7
  • zic 22:27 23.avgust 2011.

    javna uprava troši v Sloveniji in če se še to neha, potem se lahko zapre 3/4 podjetij...sploh ne vidim nič slabega, denar kroži in to je to...se ga ne nosi vn ampak ostaja doma...ne vem kaj vam ni jasno...ko bodo ...prikaži več še JU nehali trošit, se lahko samo zaprejo vrata raznim firmam....tudi zaposleni trošijo v Sloveniji in lepo denar kroži....ko se to vse neha bo še težje, verjemite....adijo trošenje srednjega razreda, pol bo pa šele hudič.

  • allstarr111 21:19 23.avgust 2011.

    @DonSepossTuš mobil zame ni operater, kogarkoli poznam ki ima tuš mobil še vsak je jamral. Meče ven, ne dobiš zveze ker piska da ni dosegljiv ali pa da ima kao ugasnjen aparat, a človek sedi poleg mene, ne vem kako ...prikaži več imajo porihtano, ampak me ne vidijo pa če je zastonj.

  • dino.sepe 17:52 23.avgust 2011.

    Tukaj pri teh cenah in ugodnostih naših operaterjev pa res ne rabiš bit posebej pameten da ugotoviš, da je Tušmobil najbolj ugoden. Mobitel se itak že od samega začetka preživlja na račun države, Simobil pa si itak že skozi sam ...prikaži več jamo kolplje. Na Tušmobilu res znajo delati in upam, da bo tako tudi v prihodnje.