Slovenija
21 ogledov

Preverite veljavnost izkaznice!

Žurnal24 main
Osebne izkaznice. Večjemu številu prav letos poteče desetletna veljavnost. Za novo do 40 evrov.
185 tisoč izkaznicam poteče veljavnost v naslednjih štirih mesecih, 261 tisoč prihodnje leto, največ pa leta 2012.

Pretečene. V prihajajočih mesecih bo več osebnim izkaznicam potekla veljavnost, so nam potrdili na ministrstvu za notranje zadeve. Večina polnoletnih državljanov si je namreč novo izkaznico z veljavnostjo desetih let pridobila prav leta 2000, ko so nehale veljati stare izkaznice, ki so bile izdane po osamosvojitvi in so imele še lepljene fotografije.

Do nove v šestih dneh
Vlogo za izkaznico lahko vložite na katerikoli upravni enoti, torej ne nujno v kraju, v katerem prebivate. Vlogi je treba poleg fotografije priložiti pretečeno izkaznico, ki jo na upravni enoti uničijo. Na nov dokument boste čakali približno šest delovnih dni, z doplačilom (do 3,5 evra) pa ga lahko prejmete tudi v dveh ali treh dneh.

Za desetletno izkaznico boste na upravni enoti odšteli 16,7 evra, za petletno, namenjeno mladoletnikom, oziroma triletno (za otroke do treh let) pa 13,16 evra.

Fotografi vam bodo za štiri fotografije zaračunali od približno 12 do 17 evrov. Na spletnem naslovu www.ozs.si/prispevek.asp?IDpm=4599 pa se lahko pozanimate, ali vam lahko fotograf slike na upravno enoto pošlje tudi prek sistema e-fotograf. Tako boste lahko isto fotografijo uporabljali za osebni dokument še eno leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.