Slovenija
242 ogledov

Preverite veljavnost osebne izkaznice

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Konec leta bo več kot 134 tisočim državljanom potekla veljavnost osebne izkaznice. Če se želite izogniti čakalnim vrstam, pristojno upravno enoto obiščite še pred iztekom roka.

Iz ministrstva za notranje zadeve (MNZ) so sporočili, da bo novembra potekla veljavnost 50.205 osebnim izkaznicam, decembra pa še 84.131 osebnim izkaznicam. Iz evidence MNZ pa je še razvidno, da je 41.875 državljanom letos že potekla veljavnost osebne izkaznice, nove pa še niso pridobili.

Cene osebne izkaznice

– za polnoletne državljane z veljavnostjo 10 let: 16,70 evra

– za državljane od 3 do 18 let z veljavnostjo 5 let: 13,16 evra

– za državljane do 3. leta starosti z veljavnostjo 3 let: 13,16 evra

Če ste med tistimi, ki vam bo veljavnost izkaznice potekla in poleg osebne izkaznice nimate nobene druge veljavne javne listine, opremljene s fotografijo, se na upravno enoto odpravite čimprej.

V primeru, da proizvajalec sprejme več kot dva tisoč vlog na dan, se lahko rok za izdelavo dokumenta podaljša. Proizvajalec mora sicer dokument izdelati v roku štirih delovnih dni od prejema naročila.

Vlogo za izdajo osebne izkaznice lahko oddate osebno na katerikoli upravni enoti po Sloveniji, ne glede na kraj stalnega prebivališča. Vlogi je treba priložiti fotografijo ali potrdilo z referenčno številko iz sistema E-fotograf in staro osebno izkaznico, ki jo uradna oseba uniči.

Z veljavno osebno izkaznico lahko potujete v vse države EU, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Hrvaško, Makedonijo, Švico, Srbijo in na Islandijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.