Slovenija
30 ogledov

Preverjajo Hypove varnostnike

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Sumi številnih nepravilnostih pri vodstvu slovenske podružnice banke Hypo Alpe Adria. Inšpektorat za notranje zadeve preverja tudi njihove varnostnike.

Inšpektorat RS za notranje zadeve je uvedel inšpekcijski nadzor glede zakonitosti izvajanja zasebnega varovanja v Hypo Alpe Adria banki v Sloveniji, je sporočila tiskovna predstavnica inšpektorata Alenka Klepec.

V Hypu naj bi odpustili tudi družinske člane včeraj odpuščenih, poroča POP TV. V Hypu zadeve niso komenitrali, ker naj bi šlo za zadeve interne narave.

O domnevnih nepravilnostih je bila obveščena tudi Zbornica za razvoj slovenskega zasebnega varovanja. Na podlagi njihovih podatkov naj bi varnostniki avstrijske zasebne varnostne službe brez prej pridobljenih dovoljenje opravljali zasebno varovanje izvajali ukrepe opozorila in prepovedi vstopa v varovani objekt. Poleg tega naj bi ukrepe izrekali v angleškem jeziku in na kraju izven območja varovanega objekta.

Zbornica pričakuje, da bo pristojni organ preveril dejansko stanje in na podlagi zakonodaje tudi ukrepal. Predsednik zbornice Branko Slak je opozoril tudi na to, da naj varnostnik tuje družbe ne bi nosili delovne obleke, ki bi nakazovala na to, da so varnostniki in da opravljajo naloge varovanja.

Koruptivna uprava?
Včeraj sta nadzorna sveta slovenske podružnice banke Hypo Alpe Adria in lizinške družbe Hypo Leasing dobila novi vodstvi.

Tudi slovenska policija je lani poleti začela voditi predkazenski postopek v Hypu zaradi suma izdaje in neupravičene pridobitve poslovne skrivnosti. Za Finance so odgovorili, da so konec avgusta 2010 na pristojno tožilstvo podali poročilo o ugotovitvah. Obsežne preiskave vodstva so lani poleti potekale tudi v Avstriji in na Hrvaškem.

 V ozadju zamenjav naj bi bili sumi o številnih nepravilnostih. Lastniki Hypa naj bi med drugim odkrili nejasna nakazila denarja v Liechtenstein in podjetja v davčnih oazah, sume skritih provizij, obtožbe izsiljevanja komitentov in odobravanje posojil brez zadostnih zavarovanj, razkrivajo današnje Finance.

V utemeljitvi Banki Sloveniji so lastniki Hypa zapisali, da nadzorni svet dvomi, da sta mu upravi podajali celovite in korektne informacije. Obstajali naj bi dokazi o poneverjanju, koruptivnosti, nezakonite premoženjske koristi in hude malomarnosti, so zapisali. Obstajajo tudi sumi konkretnih kršitev, tudi pri poslovanju s skupino Vegrad.

Še več nepravilnosti?
V prihodnosti bi lahko bile razkrite še kakšne nepravilnosti, za Finance je tiskovni predstavnik bančne skupine Dominic Köfner dejal, da imajo ničto stopnjo tolerance za nezakonite posle, več pa da za zdaj ne more povedati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.