Slovenija
11 ogledov

Preverjajo realno stanje

(Foto: Barabara Milavec) Žurnal24 main
Seja odborov, ki proučujejo razmere na slovenskem Krasu, je bila prekinjena. Čakajo na poročilo o realnem stanju na nepremičninskem trgu na obmejnem območju z Italijo.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je na seji pojasnil, da medresorska skupina, ki proučuje možnosti za uvedbo zaščitnih ukrepov, še vedno preverja realno stanje na nepremičninskem trgu na omenjenih območjih. "Skupina mora pogledati, kaj lahko naredimo v Sloveniji, brez da bi za soglasje zaprosili Bruselj, in ali lahko aktiviramo Evropsko komisijo, ki odloča o tem, ali dovoli uporabo zaščitne klavzule ali ne," je poudaril Zalar.

Izvirni greh je v (ne)učinkovitem regionalnem prostorskem planiranju.
znanstveni svetnik Marjan Ravbar

Medresorska skupina naj bi ugotovitve pristojnim ministrom predstavila prihodnji teden, vlada pa naj bi to poročilo obravnavala 14. aprila. "Vlada se bo morala dokončno odločiti o katerem koli ukrepu, kar bo predvidoma storila čez 14 dni. Imamo jasen načrt, kaj moramo ugotoviti, do kdaj in kdaj mora vlada sprejeti dokončno odločitev," je poudaril Zalar.

Podatki skupine odkrivajo, da je bil trend porasta pridobivanja lastninske pravice do nepremičnin na omenjenih območjih s strani italijanskih državljanov (ali z nakupom ali z dedovanjem) v porastu do leta 2007, kasneje pa se je nižal.

"Ti podatki omogočajo oceno, ali je prišlo do resnih težav v nepremičninskem sektorju, ki bi lahko poslabšale gospodarsko situacijo na določenem območju," je dodal Zalar in pojasnil, da ko govorimo o tujcih, se večina britanskih državljanov pojavlja kot lastniki na območju Nove Gorice, italijanskih pa na območju Sežane.

 

Lokalne skupnosti lahko veliko storijo same
Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je izpostavil, da za reševanje tovrstnih težav lahko veliko storijo že lokalne skupnosti same. "Prostorsko načrtovanje je instrument zagotavljanja javne koristi in ne zasebnih koristi," je izpostavil in dodal, da imajo občine Sežana, Miren-Kostanjevica, Hrpelje-Kozina in Komen občinske prostorske načrte še v fazi osnutka, medtem ko občina Divača ni niti začela postopka priprave.

Obenem je spomnil, da zakon o urejanju prostora določa, da lahko občina sprejme občinski odlok o predkupni pravici na določenem območju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.