Slovenija
109 ogledov

Preverjajo tiste, ki jih imajo, tistih brez pa sploh ne

energetska izkaznica Anže Petkovšek
Po dveh letih in pol je učinek nadzora nad mankom in nepravilno izdanimi energetskimi izkaznicami milo rečen boren. Na podlagi trenutne prakse celo obstaja večja verjetnost, da vas bodo ujeli s slabo izdelano izkaznico kot, če boste nepremičnino prodali oziroma dali v najem brez izkaznice.

Nadzora nad energetskimi izkaznicami ob prodaji in oddaji nepremičnin za več eno leto do nedavnega sploh ni bilo, saj so si pristojnost nadzora otepale različne inšpekcije. Gordijski vozel je na koncu presekala Služba vlade RS za zakonodajo in pojasnila, da je za nadzor pristojna gradbena inšpekcija, ki sicer sodi po okrilje ministrstva za okolje. Register izkaznic pa vodi infrastrukturo ministrstvo, ki je zadolženo tudi za energetiko.

Gradbena inšpekcija, ki je pristojnosti nadzora tako prevzela konca oktobra 2016, zaenkrat ukrepov na tem področju še ni izrekla. "Nadzor se bo izvajal v skladu s prioritetami dela," pojasnjujejo na inšpektoratu, kjer tako dajejo slutiti, da poostrenega nadzora na tem področju v bližnji prihodnosti še ne bo.

V dveh primerih naložili izdelavo nove energetske izkaznice

So pa na podlagi energetskega zakona, ki predvideva tudi vsakoleten strokovni nadzor določenega števila energetskih izkaznic, tega prvič odredili na ministrstvu. V oktobru 2016 so inšpektorat zaprosili, da preveri štiri izdane energetske izkaznice, in sicer eno zaradi dvoma v podatek o letu izgradnje objekta, ostale tri pa zaradi podatka o načinu in vrsti ogrevanja.

Kot so nam pojasnili na inšpektoratu, so po izvedenem nadzoru ugotovili, da v dveh primerih nepravilnosti energetske izkaznice niso bile ugotovljene, v dveh primerih pa je bil zaradi ugotovljenih nepravilnosti inšpekcijskemu zavezancu z odločbo izrečen ukrep izdaje nove energetske izkaznice.

V obeh primerih sta bili inšpekcijski odločbi izvršeni.

Večina prodaj z izkaznicami v "izdelavi"

Energetske izkaznice je Slovenija energetske izkaznice uvedla po grožnjah Evropske komisije s postopki, saj gre za predpise na ravni Evropske unije. Kot smo že večkrat pisali, si večina ‎licenciranih izdelovalcev energetskih izkaznic želi nadzora, saj bi se tako stanje na trgu uredilo.

"Na začetku je bilo zelo slabo, zdaj pa ugotavlja, da se stranke tudi same, brez posrednikov, odločajo za izdelavo energetskih izkaznic. Kupci tudi želijo, da jih prodajalci pridobijo," nam je konec lanskega leta pojasnil Kristjan Leskovšek, ‎izdelovalec energetskih izkaznic, ki pa pravi, da se veliko prodaj zgodi brez potrebnih izkaznic. Tudi med tistimi, ki v oglasih navajajo, da so energetske izkaznice v izdelavi, jih na koncu v večine ne izdelajo.

Komentarjev 4
  • cogocogo 13:27 10.junij 2017.

    saj ,,to je se eno legalizirano ropanje drzavljanov ,,naprimer kupujem nepremicnino in se mi dobesedno hehbe za ta pildek,,,kupujem z svojim denarjem in ze tu je ogomno cudnih davkov ,,ta izkaznica pa mi ne pomeni popolnoma nic in mi ne ...prikaži veča nic in mi ne pomaga pri mrazu ali vrocini ,,sramota kaj se pokvarjena politika zmisli ,,,vedno bolj jih sovrazim res zelim jim da jih doseze bes drzavljanov in jih kaznuje na ulici ,,vsak drzavljan ima pravico da vrze svoj kamen

  • cogocogo 13:24 10.junij 2017.

    te energetske izkaznice so namejene ropanji drzavljanov ce bi bil najemodajalec me prav nic ne briga ta izkaznica pac pa cena najema ,,kdor pa kupuje nepremicnino tudi pogleda ne to izkaznico ,,tu je prav ocino da drzava ropa drzavljane kjer ...prikaži večdrzavljane kjer le more ce je to res vse zraslo na evropskih tlej pa se poserjem na tako evropo ,,zakaj se ti tako trudijo z tako birokracijo ,,,zato ker od ropanja drzavljanov nekateri izredno zasluzijo ,,,zaradi te izkaznice me ne bo nic bolj zeblo ali grelo bo pa to pogrelo te ki od tega ropanja zivijo v neverjetnem izobilju ,,,res se mi gabi vsa ta birokracije ki je podn clovestva ni dovolj grde besede za njihove zlocine ,,

  • vzev 10:10 10.junij 2017.

    Nemunost, da ni večje. Koga pa sploh zanimajo te izkaznice. En list, ki ga tako nihče ne bo pogledal. Samo, da državljani zapravljajo dodaten denar.