Slovenija
69 ogledov

Prevetritev skrbništva

Skrbništvo reformira skupina, ki jo vodi Ana Vodičar, generalna direktorica dire Žurnal24 main
Predlog. CSD naj bo skrbnik le izjemoma, predlaga ministrstvo.

Iskanje skrbnikov naj se začne pri sorodnikih, nato med drugimi ljudmi, ki bi bili pripravljeni prevzeti vlogo skrbnika.

Če se primeren človek ne najde, naj se za skrbnika imenuje center za socialno delo (CSD), a zaradi morebitnega navzkrižja interesov ne isti, ki je pristojen za določen primer. To so predlogi delovne skupine ministrstva za delo in socialne zadeve, ki naj bi postale podlaga za nov zakon o skrbništvu.

13 strokovnjakov
“Imenovanje CSD za skrbnika se predlaga kot izjema, kadar za osebo ni mogoče najti skrbnika v njegovi družini oziroma na seznamu skrbnikov,” predlaga 13 strokovnjakov s področja sociale. Novi zakon naj bi izboljšal obstoječe razmere. Te pa ne omogočajo učinkovitega nadzora in posledično omogočajo zlorabe.

Nagrajevanje skrbnikov?
Skupina čaka na zaključke inšpekcijskega nadzora v 62 CSD, ki jih izvaja en sam inšpektor. Po podatkih Skupnosti CSD Slovenije število skrbnikov narašča: leta 2009 jih je bilo 1.735, v kar 1.100 zadevah pa po uradni dolžnosti skrbništvo oprav-

lja CSD. “Če kdo želi biti skrbnik, bi moral biti za upravljanje premoženja ustrezno nagrajen, za delo pa bi moral odgovarjati,” meni Lucija Šikovec Ušaj, odvetnica, ki zagovarja žrtev zlorabe nekdanjega socialnega delavca CSD Šiška. “Nadzora nad skrbništvom trenutno ni,” opozarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.