Slovenija
15 ogledov

Previdno na kresovanju

(Foto: KD mladi Boštanj) Žurnal24 main
Poskrbite za varnost na kresovanju. Število požarov se v času kresovanja poveča. Poveča se tudi uporaba pirotehničnih sredstev. Če jih boste uporabljali, vas lahko doleti globa v višini do 1.200 evrov.
V letu 2007 je 30. aprila v naravnem okolju zagorelo čez 40-krat, leta 2010 manj kot 10-krat. Običajno se število požarov v naravnem okolju 30. aprila giblje nekje med 15 in 25.
URSZR

"Organizatorje kresovanj in posameznike opozarjamo na nevarnost požarov v naravnem okolju, ki ob takšnih priložnostih niso redki. Kurjenje kresov je prepovedano v času razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja na posameznem območju,"  je kot opozorilo v sporočilu za javnost zapisal predstavnik PU Kranj, Leon Keder.

Če se odpravljate na kresovanje ali pa ste morda eni tistih, ki ga organizirate, previdnost ne bo odveč. Poskrbite za svojo varnost, varnost ostalih ljudi in okolja.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje poudarjajo, da se je pri kurjenju kresov potrebno držati naslednjih pravil:

Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa od tri tisoč do 50 tisoč evrov.

Previdno s pihotehniko
Ker se med prvomajskimi prazniki običajno poveča tudi uporaba pirotehničnih izdelkov, policisti opozarjajo na previdnost pri ravnanju z njimi. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči ...), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje.
 
Posebej opozarjajo na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. "Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe. Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija," je zapisal Keder.

Če kres povzroči požar v naravi, je treba o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112, ki bo na kraj požara napotil pristojne gasilske enote.

Zaradi kresov več požarov
Vsako leto, po podatkih Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ob 1. maju zaradi kurjenja prvomajskih kresov nastane nekaj več požarov v naravi kot v predhodnih dneh in dneh po prazniku. Število požarov v času kurjenja kresov je odvisno predvsem od stanja požarne ogroženosti naravnega okolja.
 "Glede na to, da je v tem tednu skoraj povsod po državi padlo nekaj dežja in ker se bo tako vreme nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh, letos ne predvidevamo bistveno povečanega števila požarov v naravi zaradi kurjenja prvomajskih kresov," so za zurnal24.si še sporočili z Uprave za zaščito in reševanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.