Slovenija
33 ogledov

Previdno ob uporabi karbida

Žurnal24 main
Policija pred velikonočnimi prazniki opozarja na problematiko, povezano z različnimi napravami, ki se uporabljajo za pokanje.

Predvsem ob uporabi acetilena ali karbida, ki sicer ni prepovedan, je potrebna še posebna pazljivost, saj lahko pride do hudih telesnih poškodb, svetujejo na Policijski upravi (PU) Murska Sobota.

Kot pojasnjujejo, je uporaba karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje sicer dovoljena, vendar bodo posameznika, ki s tem povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti, kaznovali z globo v višini 134 evrov.

Pirotehnični izdelki, katerih glavni učinek je pok, so seveda prepovedani, kršitelji pa bodo oglobljeni s kaznijo od 400 do 1200 evrov.

Možnarji sodijo med orožje
S PU Morska Sobota opozarjajo tudi, da v posameznih delih Slovenije med velikonočnimi prazniki pogosto uporabljani možnarji sodijo med orožje, zato morajo biti prijavljeni. Posameznik, ki uporablja možnar, mora zanj imeti tudi priglasitveni list. Poleg tega je "njihova uporaba možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ".

Dodajajo pa še, da pokanje ni dovoljeno v nočnem času med 22. in 6. uro, ko to lahko moti nočni mir in počitek. V primeru kršitve bodo kršitelji kaznovani najmanj z globo v višini 83 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.