Slovenija
50 ogledov

Previdno pri nabiranju gob

Gobe v gozdu. Barbara Milavec
V tem in naslednjem mesecu je na višku sezona nabiranja in uživanja gob. Ob tem ne bo odveč opozorilo, da bodite pri nabiranju gob previdni. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da spregledate strupeno gobo in se huje zastrupite.

V UKC Ljubljana so letos zdravili že sedem bolnikov zaradi zastrupitev z gobami: dva zaradi zastrupitve z vražjim gobanom, pet zaradi zastrupitev z drugimi gobami, ki povzročajo gastrointestinalni sindrom. Vsi bolniki so na srečo ozdraveli.

Zdravnica Lucija Šarc iz Centra za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana svetuje, da se pri nabiranju in uživanju držite "zlatih pravil". Pri tem pa predvsem opozarja, da gob ne dajete majhnim otrokom oziroma dojenčkom.

Zlata pravila

Nabirajte in jejte torej le tiste gobe, ki jih dobro poznate. Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku.

Gobe uživajte kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejte kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem. Nabrane gobe ustrezno pripravite čim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane, ali pa jih ustrezno konzervirajte.

"Ker so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujmo v hladnih shrambah ali hladilniku," še svetuje Šarčeva.

Simptomi zastrupitve

Primarni simptomi zastrupitve z gobami so bolečine in krči v trebuhu, slabost z bruhanjem, driska in huda žeja. Sekundarni simptomi so močno znojenje, huda žeja, zlatenica, motnje zavesti in dihanja, halucinacije, upočasnjen ali pospešen srčni utrip, vročina, glavobol in bolečine v mišicah ter udih, zmedenost ...

"V primeru kakršnihkoli težav po zaužitju gob se moramo takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na osnovi anamnestičnih podatkov in prizadetosti bolnika ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma hospitalna obravnava; če bo potrebno, se bo posvetoval tudi z zdravnikom v Centru za zastrupitve.

Prav tako se ne smemo zanašati, da bo driska v enem ali dveh dneh minila, kajti če se zastrupite z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami, lahko pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov, predvsem jeter in ledvic, ali tudi smrti," opozarja zdravnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.