Slovenija
6348 ogledov

Previdno pri nabiranju, oglobijo vas lahko do deset tisočakov

Zvonček

Četudi je šele februar, so na plano že prikukali prvi pomladanski zvončki. Ste vedeli, da je pri nabiranju pomladnih rastlin potrebna določena mera previdnosti, ki vas v nasprotnem primeru lahko stane stanjšane denarnice? Za določene rastlinske vrste, kot je denimo pomladanski veliki zvonček, po domače kronica, velja omejitev nabiranja, za katero vas lahko inšpektorji oglobijo. 

Kronice spadajo med rastlinske vrste, ki jih je dovoljeno nabirati le za osebne namene. Po Uredbi o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah spadajo v skupino O, ki združuje rastlinske vrste, pri katerih je za osebne namene dovoljen odvzem iz narave in zbiranje nadzemnih delov, razen semen oziroma plodov.

Kronice le za domače potrebe

Osebna raba je opredeljena v tretjem odstavku petega člena uredbe, kjer je zapisano, da je "dovoljena količina odvzema za osebne namene v enem dnevu šopek", t. j., kot pojasnjujejo na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Jure Leben, število rastlin, ki jih lahko oseba drži med palcem in kazalcem.

V to skupino spadajo med zgodnje pomladnimi rastlinami, ki cvetijo do maja, še bodeča in širokolistna lobodika (obe sta zimzeleni) in navadni pasji zob.

Popolna prepoved nabiranja velja za lepi jeglič ali avrikelj, močvirski tulipan ali logarico, gorsko logarico, Clusijev svišč, Blagayev volčin, navadno jarico in vse vrste kosmatincev, vključno z velikonočnico. 

Zvonček | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri navadnem zvončku je dovoljeno nabiranje nadzemnih delov rastlin, razen semen oziroma plodov. V to skupino se med pomladnimi rastlinami uvrščajo še vse vrste telohov in šmarnica.

Za posameznika globa do 300 evrov 

Zakon o ohranjanju narave predpisuje tudi globe za ravnanja, ki so v nasprotju s predpisanim varstvenim režimom za ogrožene rastlinske ali živalske vrste iz 81. člena zakona, ki govori o zavarovanih vrstah. Za posameznika znašajo globe od 100 do 300 evrov, medtem ko lahko pravno osebo tovrstno ravnanje stane med dva in deset tisoč evrov. 

Med tisoč do štiri tisoč evrov se kaznuje samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, 400 do tisoč evrov pa odgovorno osebo pravne osebe ter odgovorne osebe samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost ter odgovorne osebe v državnem organu ali samopuravni lokalni skupnosti.

Tudi pri regratu bodimo zmerni

Na naše vprašanje, ali je inšpekcija že koga kaznovala zaradi nabiranja kronic, so nam pri ministrstvu za okolje odgovorili, da v informacijskem sistemu ni mogoče pridobiti tovrstnih podatkov.

"Osnovno vodilo pri nabiranju pomladnih rastlin naj bosta zmernost in obzirnost," svetujejo pri ministrstvu. "Praviloma naj prevladuje občudovanje pomladanskih rastlin v naravi, če pa se ne moremo izogniti nabiranju, bodimo pri tem zmerni in upoštevajmo prepoved nabiranja zavarovanih rastlin oz. omejitev. Tudi pri pogostnih rastlinah, kjer ni prepovedi (npr. regrat), nabirajmo samo toliko, kolikor res potrebujemo za osebno rabo." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar erof
    erof 07:10 25.februar 2019.

    JAZ SI Z NJIMI RIT ZBRIŠEN V NARAVI PA GRE VEČ V NIČ POT 3 ŠOPKI SAMO RIT LEPO DIŠI ... ĆE BODO ZVONČE PREŠTEVALI ŽELIM JIM USPEŠNO DELO ...ČPE ŽE DREK RADI MEŠAJO ...

  • Avatar erof
    erof 07:30 24.februar 2019.

    jaz jih vsaki dan nakosim po 2o šajtrg in nih vozim na kup za kompost .... z gomoljev pa izkopljen zam do 15 šajtrg in jih prodam na tržnici po kilo kot čebulice od luka ...

  • kladu 07:19 24.februar 2019.

    Ker kreten pa se je odločil za tako neumnost...rad bi videl tega korenjaka....kar naj me vpraša po zvončkih če si upa....!!!!