Slovenija
21 ogledov

Previdno pri najemanju kreditov

švicarski frank, evro, kredit Shutterstock
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ocenjujejo, da banke potrošnikom pred sklepanjem kreditnih pogodb niso ustrezno pojasnile valutnega tveganja oziroma so jih celo zavajale o ugodnosti takšnih kreditov.

Še posebno obsojanja vredno se jim zdi, da so kredite z valutno klavzulo v švicarskih frankih priporočale finančno šibkejšim potrošnikom.

Na problematiko kreditov prebivalstva v švicarskih frankih je pred dnevi finančnega in gospodarskega ministra opozoril tudi poslanec PS Brane Golubović. V poslanskem vprašanju ju je pozval k ukrepanju proti bankam zaradi oderuških kreditov, kjer se kljub rednemu večletnemu odplačevanju glavnica viša.

Eden izmed razlogov za poslansko vprašanje je odločitev zagrebškega trgovskega sodišča, ki je na prvi stopnji pritrdilo argumentom skupine državljanov z bančnimi posojili, najetih v švicarskih frankih. Zaradi valutnih razmerij so namreč mesečni obroki njihovih posojil izjemno narasli, ob tem pa se je nenehno višala vrednost glavnice, čeprav so posojilo redno odplačevali.

Zavajanje potrošnikov

Banke po oceni hrvaškega sodnika ne bi smele ponujati posojil, vezanih na švicarski frank, s spremenljivo obrestno mero in glavnico. Takšna kombinacija spremenljivk v pogodbi je dolgoročno popolnoma nesprejemljiva, s tem pa so banke kršile pravice potrošnikov, saj ti niso bili celostno obveščeni o vseh parametrih, ki so potrebni za odločanje.

Bankam na Hrvaškem je zato takšno poslovanje v prihodnje prepovedano in Golubović sprašuje, ali lahko podoben razplet pričakujejo kreditojemalci v švicarskih frankih tudi pri nas.

Pri ZPS so prepričani, da je treba poiskati pravično rešitev na sistemski ravni. Čeprav so pri najemu kredita danes potrošniki bolje zaščiteni kot še pred nekaj leti, saj morajo med drugim banke ocenjevati kreditno sposobnost kreditojemalca in so lahko tudi soodgovorne za slab nasvet, pa je treba iskati rešitev za tiste potrošnike, ki so kredite v švicarskih frankih najemali pred letom 2010, pravijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.