Slovenija
21 ogledov

Previdno pri nakupu zlata

Zlato
1/2
Nik Rovan
Ob močnem povečanju števila odkupnih mest zlata in srebra v Sloveniji v zadnjem obdobju v Uradu RS za meroslovje potrošnike opozarjajo, naj preverijo odkupno ceno za konkreten izdelek pri več različnih ponudnikih.

Še posebej pa morajo biti kupci pozorni, ali so na tehtnici ustrezne in veljavne oznake skladnosti. Tehtanje izdelkov iz plemenitih kovin (zlata in srebra) se mora opraviti na tehtnici, ki izpolnjuje predpisane meroslovne zahteve, so sporočili iz urada, ki je po zakonu pristojna državna institucija za merilne instrumente in promet za izdelke iz plemenitih kovin.

Potrošniki naj preverijo, ali ima tehtnica predpisane oznake skladnosti, v nasprotnem primeru so lahko odstopanja pri tehtanju znatna. Glede na visoko odkupno ceno so lahko že majhna odstopanja pri merjenju mase v škodo potrošnika in se lahko odvisno od količine in vrste plemenitih kovin preračunano v evre gibljejo od nekaj 10 do nekaj 100 evrov.

V Sloveniji se je število odkupnih mest zlata in srebra, kjer strankam ponujajo odkup izdelkov in lomljenega zlata po najugodnejših oz. najvišjih cenah, v zadnjem obdobju močno povečalo. Trenutno se cene za zlate izdelke čistine 585 tisočink (14 kt) in 750 tisočink (18 kt) gibljejo od 22 do 28 evrov na gram, še pravijo na uradu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.