Slovenija
466 ogledov

Previdno pri obisku gozdov

Medved Hubert Potočnik
Lovci in policisti opozarjajo na prisotnost medveda v okolici Radeč, Petrovč, pa tudi na Koroškem.

Sinoči je medved na območju Radeč v kokošnjaku pokončal in odnesel nekaj kokoši. Medveda je opazila tudi sprehajalka na pešpoti ob Savinji na območju Petrovč. Še vsaj dva se od konca marca gibljeta tudi na Koroškem.

Lovska družina Radeče in policisti opozarjajo domačine in pohodnike na prisotnost medvedov. Tudi na območju Petrovč so policisti v sodelovanju s predstavnikom zavoda za gozdove sprehajalce že opozarjali na medveda.

Pse na povodec

Problem na sprehajalnih poteh lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo namreč zapodil proti medvedu, ta pa se bo razdražen branil in lahko pri tem poškodoval lastnika.

Previdno tudi na Koroškem

Najmanj dva medveda pa se od konca marca gibljeta tudi na Koroškem. Lovci ocenjujejo, da se tretji medved nahaja v okolici Pece.

Kako ravnati ob srečanju

Najbolje je, da se na omenjenih območjih pohodniki zadržujejo čim manj. V nasprotnem primeru naj bodo glasni in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Žival se bo praviloma umaknila. A kljub temu ostanite previdni in imejte pse na povodcih.

Več napotkov, kako ravnati ob srečanju z medvedom, je Zavod za gozdove Slovenije izdal v svoji zloženki in na spletni strani, ki jih lahko najdete na tej povezavi:

http://www.zgs.si/aktualno/novice/news_article/kako_se_vesti_na_obmocju_prisotnosti_medveda_367/index.html

https://dinalpbear.eu/wp-content/uploads/2015/04/ZLO%c5%bdENKA-Kako-se-vesti-na-obmo%c4%8dju-prisotnosti-rjavega-medveda.pdf

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1